https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kaceni-kolem-silnic-jednodussi-nebude-ministerstvo-od-navrhu-ustoupilo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kácení u silnic jednodušší nebude, ministerstvo od návrhu ustoupilo

1.2.2012 13:42 | PRAHA (Ekolist.cz)
Na problémy kolem kácení stromů upozornila Arnika happeningem "Poslední alej"
Na problémy kolem kácení stromů upozornila Arnika happeningem "Poslední alej"
Foto | Jan Losenický / Arnika
Ministerstvo dopravy navrhlo zjednodušit kácení stromů podél silnic a železnic. Místo povolení, které musí vydat například obecní úřad, by ke kácení stačilo jen oznámení. Proti návrhu se postavili jak ochránci přírody, tak výbor pro životní prostředí. Při úterním projednávání novely zákona o pozemních komunikacích však ministr dopravy ze svého požadavku ustoupil.
 

Novela zákona o pozemních komunikacích měla ze zákona o ochraně přírody odstranit povinnost, která stanoví, že povolení ke kácení dřevin na silničních pozemcích vydává orgán ochrany přírody po dohodě se silničním správním úřadem. Namísto toho měli podle návrhu silničáři kácet podle vlastního rozhodnutí a o kácení jen informovat. Fakticky by se tak do právního systému vrátila výjimka, kvůli níž podle sdružení Arnika zmizelo do konce roku 2010 více než 100 000 stromů.

Kácení na oznámení se nemělo sice týkat „dřeviny tvořící stromořadí“, podle Arniky mohlo jít jen o formální překážku. „Vzhledem k neexistující evidenci alejí a chybějící zákonné definici stromořadí může novela vést k faktické likvidaci celých stromořadí nebo jejích částí,“ říká právník Arniky Lukáš Matějka.

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) dal za pravdu výboru pro životní prostředí, který návrat silničářské výjimky odmítl. „Z našeho pohledu se opravdu jednalo zejména o zjednodušení administrativních postupů při případném kácení jednotlivě rostoucích stromů,“ prohlásil ve sněmově Pavel Dobeš. Podle něj návrh i tak zachovával možnost orgánům ochrany přírody a krajiny, aby kácení omezil nebo zakázal. „Nicméně i po komunikaci s ministerstvem pro životní prostředí a představiteli výboru životního prostředí jsme se ztotožnili s pozměňovacím návrhem poslaneckého výboru,“ vysvětlil Dobeš.

Podle výboru pro životní prostředí je navíc ohlašovací povinnost nedostatečná, protože neumožňuje přikázat správci komunikaci náhradní výsadbu. „Nejde nám o to jenom kácet dřeviny u příslušných komunikací, ale aby byla možnost dřeviny někde jinde v krajině vysázet,“ vysvětlil poslancům postoj výboru Bořivoj Šarapatka (TOP 09).

"Oceňujeme přístup ministra dopravy i výboru, který navrhl sněmovně tuto novelu neschvalovat," říká vedoucí kampaně Zachraňme stromy Jakub Esterka z Arniky. Právě sdružení Arnika před schůzí předalo poslancům výzvu Zachraňme stromy, kterou podepsalo 37 000 lidí. Poslanci také dostali vzkazy od několika desítek občanů, kteří je během úterního happeningu zanechali v symbolické aleji v Praze na Palackého náměstí.


reklama

Zachranmě stormy - petice sdružení Arnika

předchozí    další
Bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) přebírá petici
Bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) přebírá petici
Foto | Jan Losenický / Arnika
Bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) přebírá petici
Poslankyně Kateřina Konečná (KSČM) přebírá petici
Stánek s peticí před poslaneckou sněmovnou
Poslanci Vít Bárta a Kateřina Klasnová (VV) přebírají petici
Happening Poslední alej
Happening Poslední alej
Happening Poslední alej
Happening Poslední alej
Happening Poslední alej
 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist