https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kam-mizi-kvetouci-louky-skaliste-hory-pocitily-zmeny-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kam mizí kvetoucí louky? Skalisté hory pocítily změny klimatu

22.6.2011 02:00 | WASHINGTON (Ekolist.cz)
Horské louky ve Skalistých horách se dostávají pod tlak.
Horské louky ve Skalistých horách se dostávají pod tlak.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | David Inouye / NSF
Je to jeden ze symbolů Skalistých hor: vysokohorské louky poseté záplavou květů. Jenže něco se děje. Jak si všimli vědci i „obyčejní“ turisté, v posledních letech se zkracuje doba kvetení řady rostlinných druhů. Ty nyní odkvétají mnohem dříve a v letních měsících již není možné jejich květy zahlédnout tak, jako tomu bylo dříve.
 

Podle nové studie otištěné v časopise Journal of Ecology souvisí tento jev s klimatickou změnou a může mít dalekosáhlé dopady na celý ekosystém, včetně opylovačů.

„Posun v době kvetení horských luk může ovlivnit populace opylovačů jako jsou například včely,“ říká David Inouye z Marylandské univerzity.

Do budoucna se mohou dopady stupňovat. „Opylovači aktivní celou sezónu potřebují květy rostlin po celé léto,“ konstatuje studie. To se týká například čmeláků, pro jejichž úspěšné množení je třeba „přístup“ ke květům po celé období.

Co se to děje?

I kolibříci patří v této části světa k opylovačům.
I kolibříci patří v této části světa k opylovačům.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | David Inouye / NSF
Proč se posouvá doba kvetení? Vědci to dávají do souvislosti se změnou teplotních poměrů a nárůstem teplot v horských oblastech, které mění „nastavení“ celého ekosystému. „Louky jsou hodně závislé na tání sněhů a teplotách,“ říká Inouye. „Podle nich získávají květiny ´nápovědu´, kdy mají otevřít své květy.“

Nyní tyto „teplotní pokyny“ kvůli stoupajícím teplotám a sušším poměrům ve horách dostávají rostliny dříve než tomu bylo v minulosti. Navíc změny v klimatu přispěly ke snížení přísunu závlahy květin v letních měsících a zkrátily tak dobu kvetení.

V sázce není jen dopad na včely či čmeláky, svoji důležitou roli opylovačů tu hrají například i kolibříci. „Květiny potřebují opylovače a opylovači potřebují květiny,“ opakují vědci. Podle nich může v důsledku těchto změn nastat v ekosystému řetězová reakce ovlivňující i další druhy rostlin a živočichů. Otázkou je, zda se budou schopny ke změnám adaptovat s dostatečnou rychlostí, či zda jsou opravdu horské louky v dnešní podobně v ohrožení a vyšší teploty vytěsní jak kvetoucí rostliny, tak opylovače.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist