https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kamzikum-se-v-tatrach-dari-populace-ma-nadale-pres-tisic-jedincu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kamzíkům se v Tatrách daří, populace má nadále přes tisíc jedinců

4.7.2017 02:15 | BRATISLAVA (ČTK)
Tradičně nejvíce kamzíků, až 746, zoologové zjistili na slovenské straně Tater, které jsou nejvyšším pohořím v zemi. Ilustrační foto tatranského kamzíka.
Tradičně nejvíce kamzíků, až 746, zoologové zjistili na slovenské straně Tater, které jsou nejvyšším pohořím v zemi. Ilustrační foto tatranského kamzíka.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kamzíkům se na slovenské i polské straně Tater daří. Poslední sčítání ukázalo, že v Tatranském národním parku žije přes tisíc těchto sudokopytníků, informoval slovenský podnik Státní lesy Tatranského národního parku, který se na pravidelném zjišťování stavu populace kamzíků podílí.
 

"Na obou stranách Tater jsme napočítali 1042 kamzíků, z tohoto počtu bylo 138 letošních mláďat, což je potěšitelné," uvedl zoolog Jozef Hybler. Dodal, že pozdní sněžení a mráz v pohoří mladé kamzíky neohrozily.

Tradičně nejvíce kamzíků, až 746, zoologové zjistili na slovenské straně Tater, které jsou nejvyšším pohořím v zemi.

Ačkoliv oproti loňsku sčítací komisaři zaznamenali o zhruba sto kamzíků méně, populace těchto zvířat se patrně neztenčila. "Byla velká horka, kamzíci se velmi časně uchýlili před sluncem mezi skály, což nám značně zkomplikovalo jejich sčítání," uvedl Hybler. Sčítání proběhlo minulý týden.

Největší stáda kamzíků se pohybují v Belianských Tatrách, které jsou pro turisty z větší části uzavřeny. Vůbec nejvíce kamzíků ale zoologové viděli v dolinách pod horou Kriváň, která je oblíbeným cílem turistů.

V dosavadní historii sčítání vůbec nejnižší stavy kamzíků, jen kolem 200 jedinců, zaznamenali zoologové v Tatranském národním parku v závěru 90. let minulého století. K rozšíření populace přispělo i přikrmování během zimních měsíců.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist