https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/karlovarsky-kraj-zazil-oziveni-zaostava-ale-sokolovsko
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Karlovarský kraj zažil oživení, zaostává ale Sokolovsko

21.8.2016 14:22 | K. VARY (ČTK)
Daří se i cestovnímu ruchu. I když tam je třeba rozlišit lázeňství a běžnou turistiku
Daří se i cestovnímu ruchu. I když tam je třeba rozlišit lázeňství a běžnou turistiku
Licence | Volné dílo (public domain)
Karlovarský kraj zažil v uplynulých čtyřech letech oživení, a to hlavně díky investicím do průmyslových zón. Lázeňství a cestovních ruch, který tvoří významnou část ekonomiky kraje, ale zasáhl před dvěma lety propad počtu klientů z rusky mluvících zemí, z něhož se hotely jen pomalu zotavují. Celkový rozvoj v kraji nebyl ale rovnoměrný.
 

Výrazné investice a s nimi spojený pokles nezaměstnanosti mířily hlavně na Chebsko, v menší míře díky ostrovské průmyslové zóně i na Karlovarsko. Sokolovsko s nejvyšší nezaměstnaností zaostává. Situaci na Sokolovsku tak zlepšuje největší zaměstnavatel v okrese i v kraji Sokolovská uhelná, která i přes pozvolný útlum drží vysokou zaměstnanost i nadprůměrné mzdy.

"Oživení je cítit. Firmy stále více hledají nové zaměstnance. Daří se i cestovnímu ruchu. I když tam je třeba rozlišit lázeňství a běžnou turistiku. Lázeňství se pořád vzpamatovává z poklesu ruských klientů. Ale některé lázeňské hotely si pochvalují, že jezdí více českých hostů," řekla ČTK opoziční krajská zastupitelka a bývalá náměstkyně hejtmana Eva Valjentová (KSČM).

Ačkoli má kraj výhodnou polohu, když hraničí s Bavorskem i Saskem, stále je jedním z posledních krajů, které nejsou napojeny na českou dálniční síť. Do dopravní infrastruktury tak v posledních letech investoval hlavně kraj, který financoval alespoň obchvaty měst nebo modernizaci silnic do horských rekreačních oblastí.

Peníze ale putovaly i do ekologických staveb, zejména vodohospodářských. Stamiliony korun šly na modernizaci čistíren odpadních vod na Chebsku, do nových technologií investovali vodohospodáři i na Karlovarsku.

Cestovní ruch a turistika se sice v uplynulých letech rozvíjely, a to i díky masivním investicím do horských areálů. Ale velkou ránu lázeňství, které je hlavním lákadlem Karlovarského kraje, dala krize na Ukrajině a pokles hodnoty rublu.

Pokles počtu ruských klientů se daří postupně nahrazovat klienty z jiných zemí. Jenže ti délkou pobytu a útratami bohaté ruské hosty nenahradili. Ačkoli tak do kraje míří více turistů než před čtyřmi lety, tráví zde kratší dobu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist