https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/karlovy-vary-trapi-psi-exkrementy-mesto-pohrozi-pokutami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Karlovy Vary trápí psí exkrementy, město pohrozí pokutami

16.7.2016 09:15 (ČTK)
Obyvatelé Karlových Varů si stěžují na psí exkrementy, které majitelé psů neuklízejí. Město proto zvažuje, že cedulemi upozorní na vysoké sankce, které za znečištění veřejného prostranství hrozí, řekl ČTK primátor Petr Kulhánek (KOA).
 

"Co nás trápí, ať podle výstupu z fór města nebo ze soutěže Chceme čisté město, je neskutečná nekázeň lidí, kteří venčí své psy a nechávají exkrementy tam, kde zůstanou. Byť městská policie pokutuje a hlídá to, pokud není v povědomí, že takové chování může vyvolat nezanedbatelnou sankci, tak to lidé neberou vážně," uvedl Kulhánek.

Město proto zřejmě na místech, kde pejskaři nejčastěji psi venčí, aniž by po nich uklízeli, umístí cedule. Bude na nich nejen upozornění, že by lidé měli po svých psech uklízet, ale také varování, že jim za porušení této povinnosti hrozí citelná pokuta, na místě až 1000 korun, ve správním řízení pak až 20.000 korun.

Podle Kulhánka jsou nejproblematičtější zelené plochy na sídlištích. Jak řekl, jedna z karlovarských škol nedávno zkusila označit na jedné takové ploše praporky všechny nalezené exkrementy a po chvíli už stovka praporků nestačila.

V Karlových Varech, které mají těsně pod 50.000 obyvatel, je podle magistrátu v současné době evidováno 3240 psů, z toho 1920 z nich vlastní důchodci. Ti platí výrazně nižší poplatky za psa. Zatímco základní poplatek za jednoho psa je v Karlových Varech 1000 korun a za druhého a dalšího psa už 1500 korun, důchodci platí jen 200 korun, respektive 300 korun. Celkový roční příjem města z poplatků za psa činí cca 1,5 milionu Kč.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist