https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/katastroficky-klimaticky-scenar-more-zaplavi-desetinu-new-yorku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Katastrofický klimatický scénář: moře zaplaví desetinu New Yorku

16.2.2011 05:50 | WASHINGTON (Ekolist.cz)
Mapa možných zaplavených oblastí na pobřeží USA. Červeně jsou zobrazena území ohrožená při stoupnutí hladin moře o metr, žlutě o šest. Pro větší obrázek klikněte zde.
Mapa možných zaplavených oblastí na pobřeží USA. Červeně jsou zobrazena území ohrožená při stoupnutí hladin moře o metr, žlutě o šest. Pro větší obrázek klikněte zde.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jeremy Weiss / Arizonská univerzita
Co se stane, když se naplní varovné prognózy a do konce století stoupne hladina moří o jeden metr? Nebo i o více? Američtí vědci nyní přišli s odpovědí. Sestavili vůbec první mapu kompletně mapující „katastrofické scénáře“ stoupající hladiny moře. Při jedné z variant, kdy by moře vystoupalo o tři metry, by se pod vodou mohlo ocitnou deset procent New Yorku či Bostonu.
 

Cílem studie, která byla nyní zveřejněna v časopise Climatic Change Letters, ovšem není strašit - snahou je spíše vytipovat místa, která by mohla být nejohroženější. Zdůrazňuje též klíčový závěr, že zvednutí hladiny moří o jeden metr do konce století je scénář zcela realistický. A v tomto případě by se v ohrožení ocitlo na devět procent obydleného území na pobřeží USA - právě tolik městských pozemků totiž leží ve výšce do jednoho metru nad stávající hladinou moře.

V konečné součtu by byly nejvíce zasaženy například některé oblasti na Floridě či město New Orleans, které by i při „realistickém scénáři“ bez výstavby hrází a jiných kroků přišly do konce století až o deset procent území.

O metr výš? To je reálné

Klimatologové sice odmítají dát přesnější projekce, připouštějí však, že postupné zvyšování hladin o jeden metr za století je zcela realistické. „Podle posledních vědeckých studií se s hladinami moří děje právě to,“ konstatoval Jeremy L. Weiss, jeden z autorů studie, působící na Arizonské univerzitě. Je zjevné, že města by se musela stoupajícím hladinám rychle přizpůsobovat. „Dopad stoupajících hladin by se poté projevil na zvýšené síle eroze, častějších dočasných záplavách, případně záplavě trvalé,“ dodává.

Vědci též zkoumali ještě drastičtější scénáře: jak by mapy vypadaly, kdyby se vody zvedly o tři či šest metrů. To by pochopitelně mělo zásadnější dopady a některá města či jejich čtvrti by se staly neobyvatelné. „Je pravděpodobné, že v příštích stoletích opravdu zvýšení o čtyři či šest metrů přijde, protože části ledového pokryvu Grónska a Antarktidy odtávají,“ uvedl Weiss.

Nejde samozřejmě jen o města, tyto výkyvy by se dramaticky projevily i na dalších úsecích pobřeží a navždy by změnily jejich tvář a možnost lidí obývat je.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist