https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kauza-glyfosat-podle-schulze-vazne-narusila-duveru-mezi-stranami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kauza glyfosát podle Schulze vážně narušila důvěru mezi stranami

30.11.2017 01:01 | PRAHA (ČTK)
Podle šéfa německých sociálních demokratů (SPD) Martina Schulze (na snímku) je kvůli kauze glyfosát vážně narušena důvěra jeho strany vůči konzervativní unii CDU/CSU.
Podle šéfa německých sociálních demokratů (SPD) Martina Schulze (na snímku) je kvůli kauze glyfosát vážně narušena důvěra jeho strany vůči konzervativní unii CDU/CSU.
Podle šéfa německých sociálních demokratů (SPD) Martina Schulze je kvůli kauze glyfosát vážně narušena důvěra jeho strany vůči konzervativní unii CDU/CSU. Bývalý předseda Evropského parlamentu to řekl den před schůzkou předsedů stran dosluhující velké koalice u prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera, kde mají jednat o možnostech pokračování vládní spolupráce.
 

Důvěru mezi německými vládními stranami nahlodala skutečnost, že německý ministr zemědělství Christian Schmidt (CSU) v pondělí v Bruselu svým hlasem napomohl schválení pětiletého prodloužení licence kontroverzního pesticidu glyfosát, ačkoli v dosluhující velké koalici na tom nebyla shoda, a podle sociálních demokratů se tedy měl zdržet. Ministra v úterý kritizovala i kancléřka Angela Merkelová (CDU).

"Chování spolkového ministra Schmidta bylo skandální a vedlo k obrovské ztrátě důvěry uvnitř úřadující spolkové vlády a mezi stranami," prohlásil včera Schulz. Jeho strana bude podle něj nadále důrazně usilovat o výrazné omezení, ne-li zákaz používání pesticidu. "Budoucí spolková vláda na tom musí zapracovat a vytvořit k tomu nezbytné právní předpoklady," zdůraznil Schulz.

Kvůli možným zdravotním dopadům používání glyfosátu, který je aktivní složkou například herbicidu Roundup společnosti Monsanto, se na evropské úrovni opakovaně vedla jednání. Německo se při nich dosud vždy zdrželo hlasování kvůli tomu, že ve vládě CDU/CSU a SPD v této otázce nepanovala shoda. Proti prodloužení licence se dlouhodobě stavěla ministryně životního prostředí Barbara Hendricksová (SPD).

Chemickou látku glyfosát, která se používá v přípravcích na odstraňování plevele, Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny označuje za pravděpodobně karcinogenní. Naopak Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropská agentura pro chemické látky (ECHA), o jejichž posudky se opírá Evropská komise, považují glyfosát za neškodný.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

sv

30.11.2017 20:08
Skandální je idiocie (nebo primitnivní populismus, nebo obojí) francouzských a teď i německých levičáků.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist