https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kde-nakonec-skonci-vyhorele-palivo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kde nakonec skončí vyhořelé palivo?

6.4.2011 01:46 | PRAHA (Ecomonitor)
Odborníci ve speciálním vysílání Radiožurnálu diskutovali o budoucnosti jaderného úložiště v České republice, shoda se zatím nerýsuje.
 



Historie úložišť v ČR

O vybudování úložiště na území ČR se uvažuje už více než 20 let. Nyní se uvažuje o 6 lokalitách v Jihočeském, Plzeňském, Ústeckém kraji a na Vysočině. Úložiště, které by mělo být v hloubce 500 metrů pod zemí, se má zprovoznit v roce 2065.

Zdroj: Petra Benešová, Radiožurnál

Starostu Nadějkova Zdeňka Černého nezajímá, jestli bude úložiště vyhořelého paliva bezpečné, nebo ne. Prostě má s jihočeskou krajinou jiné plány, prohlásil ve vysílání speciálu Radiožurnálu z Božejovic na Táborsku. Zástupce ředitele Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) a vedoucí oddělení přípravy hlubinných úložišť Jiří Slovák ho ujistil, že silou nic prosazovat nebude.

Speciál Radiožurnálu se týkal 4 tisíc tun radioaktivního odpadu, který za svojí životnost vyprodukují elektrárny Dukovany a Temelín, a otázky, kam s ním. Jednou z možností je půl kilometru pod zem, do hlubinného úložiště radioaktivního odpadu. Jiří Slovák uvedl, že se Správa úložiště radioaktivních odpadů snaží najít s obcemi společnou řeč, nicméně patová situace trvá. Starosta Nadějkova uvedl, že jejich kraj je chudý, ale finanční kompenzace za úložiště, které by podle ministra Kocourka mohly být až 510 milionů korun, by považoval „za pohřebné nebo za úplatky, protože i tomu se říká kompenzace“.

Jaderný fyzik František Janouch, který mluvil ze Stockholmu, tvrdí, že Švédsko spolu s Finskem jsou za 26 let nejdál v otázce propracovaného ukládání radioaktivního odpadu. Přístup Černého Janouchovi připomíná přístup ke stavbě železnic v předminulém století, úložiště prý nejsou nebezpečná. Černý řekl, že by využil právo veta, protože slibům nebude na základě zkušeností věřit. „Ono se vám říká, nerozumíte tomu, je to minulé století, ale my tomu nemusíme rozumět. Buďto tady něco chceme, anebo to nechceme. Jestli to bude bezpečné, nebo ne, to už je věc technická. Samozřejmě se zaručuje, že to bezpečné všechno bude. Jenže je to záležitost na sta tisíce let,“ řekl Černý a dodal, že si třeba budou říkat, že jsou venkovští prosťáčci, ale prostě tam úložiště nechtějí.

Černý uvedl, že obce, které mají být dotčeny hlubinným úložištěm, chtějí po státu změnu legislativy. „Obcím chybí nějaké legislativní zakotvení jejich práv,“ dodal energetický expert Edvard Sequens z Cally a dodal, že i ve Švédku jedna z lokalit řekla „nechceme“ a stát to respektoval. Jiří Slovák uvedl, že SÚRAO nebude „v žádném případě“ jednat silově. To je podle Černého ale jediná možnost, kdy by obce ustoupily, pokud se nezmění jejich postavení v zákoně. Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, uvedla, že spěch na dohodu správy úložišť s obcemi není, ale vyjednávání budou dlouhá a náročná.

Drábová také vysvětlila, proč se pro úložiště nevyužívají vytěžené doly. „Zarudnění nebo zauhlení, vždy vzniká na zlomech a zlom, to znamená nestabilita geologické formace, základní vylučující kritérium pro umístění úložiště. My prostě hledáme velkou, v našem případě žulovou kostku, ve které žádný takový zlom není.“ Sovák doplnil, že důlní činností dojde v 99 % k významnému porušení okolí a vzniku dalších sekundárních puklin, které by komplikovaly případnou bezpečnost úložiště. Božejovice jsou podle Slováka na krásné žulové kostce.

Druhou možností by byla recyklace. Drábová přiznala, že z tuny vyhořelého paliva ze současných jaderných elektráren je 950 kilogramů stejného uranu, jaký tam šel jako čerstvé palivo. Zatím je však čerstvý uran tak levný, že je recyklace ekonomicky nevýhodná.

Podle Speciálu Martina Veselovského z Božejovic, který Český rozhlas vysílal dne 23. února 2011.
reklama

 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist