https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kdyz-je-chladno-prohodi-si-motyli-role-dvori-se-pak-samicka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Když je chladno, prohodí si motýli role. Dvoří se pak samička

22.1.2011 07:11 | HODONÍN/NEW HAVEN (Ecomonitor)
Kolik je dnes venku stupňů, drahoušku? To, jestli se bude dvořit samec samičce, nebo samička samečkovi, závisí u motýlů Bicyclus anynana na teplotě prostředí.
Kolik je dnes venku stupňů, drahoušku? To, jestli se bude dvořit samec samičce, nebo samička samečkovi, závisí u motýlů Bicyclus anynana na teplotě prostředí.
Teplota ovlivňuje sexuální chování motýlů Bicyclus anynana, afrických okáčů z čeledi babočkovitých. Samice vyrůstající v chladnějších podmínkách přejímají původně mužskou roli nápadníků. Získají pak od samečka živiny, které jim umožní překonat nepříznivé období, píše server YUN.
 

Na pozoruhodné chování přišli vědci z univerzity v Yale. „Chování těchto motýlů se mění s teplotou, během které se vyvíjejí,“ řekla Kathleen L. Prudicová, členka vědeckého týmu, který testoval chování motýlů. Jejich larvy vyrůstaly při 27 °C a 17 °C. Z výsledků výzkumu plyne, že při „normální“ vyšší teplotě se o samičky ucházejí samci s výraznými ornamenty na křídlech. V méně příznivých chladných podmínkách tomu bylo přesně naopak. Samice přebraly roli i výrazné znaky nápadníků a lákaly na svou kresbu vybíravé samce.

Během rozmnožování samci samicím předají spolu se spermatem také důležité živiny. Samice, které chtějí přežít nepříznivé období, se proto snaží zalíbit co nejvíce samcům – a získat od nich dostatek živin. Na druhé straně si samci pečlivě vybírají, s kým se o své životodárné látky podělí, protože když to udělají, zkracují si tím svůj vlastní život. „Jenom samičky s jasnými skvrnami mají tedy dobrou šanci na zlákání partnera,“ shrnula Prudicová strategii motýlích dam.

Podle článku „When It’s Cool, Female Butterflies Chase Males in Sex Role Reversal“ publikovaného 6. 1. 2011 na serveru Yale University News.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist