https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kdyz-je-horko-lide-vic-veri-v-klimatickou-zmenu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Když je horko, lidé víc věří v klimatickou změnu

6.6.2011 02:00 | WASHINGTON (Ekolist.cz)
Když slunce žhne, lidé berou hrozbu klimatických změn vážněji. (Ilustrační foto.)
Když slunce žhne, lidé berou hrozbu klimatických změn vážněji. (Ilustrační foto.)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jose Marques Lopes / Dreamstime Free Photo
Také občas ve zvlášť horkém dni žertuje a všem kolem hlásíte, že „globální oteplování je tu“? A ve dni chladném naopak popichujete spolupracovníky konstatováním, že s „tím oteplováním to nebude tak horké“?
 

Žerty stranou – američtí sociologové a psychologové v rozsáhlé studii zjistili, že vůbec nejde o nevinné vtipkování. Ukazuje se totiž, že existuje velmi silná vazba mezi tím, jak lidé v dotaznících popisují své pocity o vážnosti klimatických změn a tím, jaké právě panuje počasí.

Zároveň vědci rychle dodávají, že rozhodně nejde o zjištění banální. Dokazuje dle nich, jak snadno jsou lidé ovlivnitelní i v takto zásadních otázkách, které mají jinak většinou dobře „teoreticky zvládnuté“.

Profesor Eric Johnson z Columbia Business School ve své studii, jejíž závěry otiskl časopis Psychological Science, zkoumal vzorek zhruba 1200 lidí ve Spojených státech a Austrálii. Kromě základní otázky, zda je „víra“ v závažnost klimatické změny ovlivněna aktuálním počasím, zjišťovali ve svých dotaznících i řadu dalších parametrů.

Jak sami říkají, jasná vazba mezi počasím a názory na klima je překvapila, nečekali ji tak silnou. Ti, kdo den považovali za teplejší než obvykle, inklinovali s větší pravděpodobností k názoru, že změna klimatu je vážný problém. Pod zataženou oblohou jejich obavy citelně ochladly.

Horko a republikáni

„Globální oteplování je opravdu hodně komplexní problém – a je vidět, že někteří lidé se klidně dají ovlivnit jen tím, zda je zrovna větší, či menší teplo. A neřeší, co si myslet o oteplování v globálním kontextu,“ říká jeden z autorů studie Ye Li. „Je překvapivé, že ač státy investují tolik peněz, času a energie do vysvětlování této problematiky, lidé jsou stále velmi snadno ovlivnitelní,“ dodává.

Z dotazníků také vyplynulo, že lidé věnují značnou pozornost zprávám o počasí. Ve svých odpovědích byli zhruba ve třech čtvrtinách případů schopni správně říci, zda je počasí právě průměrné, či nadprůměrně teplé či chladné.

Tyto názory ale nezávisí pouze na počasí. Ukázalo se též, že ve víře v nebezpečí globálního oteplování se liší různé politické tábory. Na škále od 1 do 4 dávali příznivci amerických demokratů o celý bod a půl víc názoru, že jde o závažný problém. Zatímco republikáni spíše inklinovali ke skepsi. Ovšem, uzavírají odborníci, záleželo na tom, v jaké teplotě tyto politické dotazy respondenti vyplňovali - aktuální počasí má na vyplnění dotazníků skoro tak stejnou moc jako politické názory.


reklama

 
Další informace |
Podrobnosti viz časopis Psychological Science

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist