https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ke-splneni-klimatickych-zavazku-potrebuje-eu-podporu-verejnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ke splnění klimatických závazků potřebuje EU podporu veřejnosti

9.4.1999 20:00 | BRUSEL (Reuters)
Evropská unie nesplní své závazky k redukci emisí skleníkových plynů bez toho, aniž by vynaložila potřebné úsilí a získala na svou stranu veřejnost. V pátek to prohlásil jeden z poradních výborů EU.
 

Bylo uděláno velmi málo pro to, aby byla veřejnost informována o důležitosti boje proti globálnímu oteplování. Přitom podle Evropského konzultačního fóra o životním prostředí a udržitelném rozvoji přispívá třeba spalování k celkovým emisím z celé jedné třetiny a doprava ze druhé.

"Dělalo se velmi málo pro to, aby byli lidé informovaní a přesvědčení o správnosti věci", říká se ve zprávě Fóra, která byla vypracována představiteli průmyslu a obchodních sdružení, odborníky na životní prostředí, lokálními autoritami a spotřebitelskými skupinami.

"Musí to být napraveno širokou kampaní pro uvědomění veřejnosti, citlivě a inteligentně připravenou, jinak nebude veřejnost v boji proti klimatické změně vynakládat potřebné úsilí," doplnil.

Podle Kjótského protokolu z prosince 1997, musí EU snížit emise 6 skleníkových plynů o 8% oproti hodnotám v r. 1990, a to v letech 2008-2012, procenta jsou rozdělena mezi 15 zemí Unie různě.

Fórum též volalo po změně postoje ke klimatickým změnám mezi chudšími státy Unie na jihu Evropy.

"Tyto země musí být především přesvědčeny o tom, že klimatická změna jako problém existuje, že to není výmysl z neznámého centra za stejně tak neznámým účelem," říká se ve zprávě.

Vlády států EU uvízly v současnosti na mrtvém bodě nad plány o společné strategii plnění závazku.

Vyjednávající strany jsou povinny se setkat za dva týdny na schůzce, která je posledním pokusem dokončit rozdělení závazku. Pokud nedojde k dohodě, sejdou se ministři životního prostředí na mimořádném setkání 18. května v Bruselu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist