https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaskeptik-lomborg-se-citi-jako-obet-msty-jeho-think-tank-nedostal-od-danske-vlady-podporu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimaskeptik Lomborg se cítí jako oběť. Jeho think tank nedostal podporu od vlády

28.1.2012 02:06 | PRAHA (Ecomonitor)
Hledáme nový zdroj financí, ale Exxon to nebude, říká Bjørn Lomborg. Na snímku s Alem Gorem na půdě amerického kongresu
Hledáme nový zdroj financí, ale Exxon to nebude, říká Bjørn Lomborg. Na snímku s Alem Gorem na půdě amerického kongresu
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | lomborg.com
Think tank, který založil známý dánský klimaskeptik Bjorn Lomborg, patrně letos v červenci ukončí činnost. Dánská vláda jej totiž přestala finančně podporovat. Lomborg se domnívá, že jde o pomstu ze strany politiků, píše server The Ecologist.
 

Lomborg, který The Copenhagen Consensus Center vedl, byl krajně kritický k současným snahám vypořádat se s klimatickými změnami. Podle něho současná politika snižování emisí nejenom selhává, ale zároveň plýtvá veřejnými prostředky. Místo pokusů emise snížit bychom se podle Lomborga měli zaměřit na adaptaci měnícímu se klimatu, investovat do obnovitelných technologií a vypořádat se s chudobou.

„Skutečnou otázkou je, jestli je spravedlivé zaměřit se na lidi, kteří za sto let budou mnohem bohatší, a neefektivně jim pomoci prostřednictvím klimatické politiky, nebo na lidi, kteří jsou chudí dnes a tady?“ kladl otázku Lomborg. V roce 2008 vydalo jeho centrum žebříček 15 nákladově nejefektivnějších přístupů, na které by se vlády měly zaměřit především. Jen jediný se týkal klimatické změny, totiž investování do nízkouhlíkových technologií. Nový žebříček by měl být vydán letos v květnu.

Jenže minulý rok byly v Dánsku volby, ze kterých vzešla nová vláda, která je Lomborgovu pohledu méně nakloněna. Tento měsíc vláda potvrdila, že think tank nedostane podporu odpovídající výši asi 30 milionů Kč. Think tank má prostředky na svůj provoz do konce června.

Lomborg se snaží najít zdroj financí jinde, jak ale sám říká, hledá ve velmi malém „rybníčku“. Nechce totiž přijít o pověst nezávislého centra. „Nechceme, aby nám někdo vytýkal, že to, co prosazujeme, děláme kvůli tomu, že nás platí Exxon. Neplatí. A pokud seženeme jiný zdroj peněz, musíme se ujistit, že je důvěryhodný,“ říká Lomborg.


reklama

 
Další informace |
Článek Climate change sceptic Bjorn Lomborg: 'I'm the victim' vyšel na serveru The Ecologist 23. 1. 2012.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist