https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticke-zmeny-nekterymi-ptakum-svedci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatické změny některými ptákům svědčí

6.8.2011 07:26 | WACO/HODONÍN (Ecomonitor)
Z klimatických změn si těžkou hlavu nedělá například ťuhýk americký.
Z klimatických změn si těžkou hlavu nedělá například ťuhýk americký.
Licence | Volné dílo (public domain)
Změna klimatu a její přímé důsledky nemusí vždy nutně působit jen negativně. Alespoň s takovým tvrzením přichází nová studie Baylorovy univerzity v Texasu, která se zaměřila na efekty častějších požárů spojených s vysycháním vegetace a jejich vlivem na ptactvo, píše ScienceDaily.
 

Mladí badatelé odhalili, že ohně v Chihuahuanské poušti naopak pozitivně přispívají k rozšíření areálu některých druhů ptáků. Výsledky vycházejí z tříletého pozorování živočichů na více jak 70 lokalitách v Texasu a východním Mexiku.

„Výsledky přinášejí jedno překvapivé zjištění,“ říká Joseph White, jeden ze spoluautorů a odborníků na požárový management. „Panuje totiž jakési kolektivní přesvědčení, že klimatické změny mohou mít jen negativní následky. My jsme ale přišli s tím, že pro konkrétní druhy ptáků změny v krajině nebudou mít negativní vliv. Spíše naopak, že jejich budoucnost je zajištěna.“ Jinými slovy, v některých případech nemusí nutně změny v ekosystému znamenat přímé ohrožení stávajících živočichů a pro několik z nich může být efekt dokonce přínosný.

Požáry vytvářejí přesně ty pravé podmínky tím, že prosvětlují krajinu a ubírají případné kořisti vhodné úkryty. Studie odhalila, že tři konkrétní druhy – ťuhýk americký (Lanius ludovicianus), křepel šupinkatý (Callipepla squamata) a střízlík skalní (Salpinctes obsoletus) – nejsou postiženi důsledky klimatické změny, která frekventovanějšími požáry přeměňuje borovicové háje na okraji pouště v suchou planinu. Bez prosychání vegetace by v průběhu dalších padesáti let nedocházelo k tolika požárům a okraje pouště by spíše zarůstaly křovinami a trávou.

Článek byl uveřejněn 27. 7. 2011 na serveru ScienceDaily pod názvem „Some Desert Birds Less Affected By Wildfires and Climate Change“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist