https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kniha-herecky-bardotove-slzy-boje-popisuje-jeji-znechuceni-z-toho-jak-se-zachazi-se-zviraty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kniha herečky Bardotové Slzy boje popisuje její znechucení z toho, jak se zachází se zvířaty

25.1.2018 09:30 | PAŘÍŽ (ČTK)
Brigitte Bardotová v roce 1964.
Brigitte Bardotová v roce 1964.
Ve Francii vychází kniha herečky a známé ochránkyně zvířat Brigitte Bardotové pod názvem Larmes de combat (Slzy boje). Umělkyně v ní zhodnocuje svůj boj za práva zvířat ve Francii, kterému zasvětila posledních několik desetiletí svého života.
 

V své "knižní závěti" na zhruba 250 stránkách vyjadřuje Bardotová "hluboké znechucení" nad současnou situací. "Bude to zhodnocení mého života. (...) Další knihu už nikdy nenapíšu. Bude to vyčerpávající úvaha o mém pohledu na věci, na společnost, na způsob, jakým je spravována a na způsob, jakým se v mé zemi zachází se zvířaty," uvedla někdejší filmová hvězda před měsícem deníku Le Parisien.

Podle Bardotové jiné evropské země učinily pro ochranu zvířat již řadu opatření. Jde zejména o zákazy štvanic, chovu zvířat na kožešinu, zotročování divokých zvířat v cirkusech či porážky zvířat bez omráčení. Francie je podle ní pozadu. "Je skandální, že má země nedělá nic," řekla v prosinci nyní 83letá hvězda filmů 50. a 60. let.

Prostřednictvím mnoha vzpomínek se Bardotová v knize vrací k svému boji za záchranu tuleních mláďat, proti koridě, proti organizovanému lovu, proti existenci zoologických zahrad i proti konzumaci koňského masa, u kterého doufá, že bude zakázána ještě před její smrtí.

"Nejsem součástí lidské rasy, nechci být její součástí, cítím se jinak, téměř abnormální," uvádí také Bardotová podle agentury AFP v knize. Bardotová, kterou v roce 1956 ve věku 22 let okamžitě proslavil film A Bůh stvořil ženu, řekla, že měla vždy cit pro zvířata. Její první manžel Roger Vadim jí pak otevřel oči, když ji seznámil s podmínkami na jatkách.

Zmiňuje se v knize také o svém dětství, o letech trávených ve filmových scénách, o své slávě, o svých láskách, o svém náhlém rozchodu s filmovou tvorbou v roce 1973 o svém vítězném boji s rakovinou prsu. Také vyjadřuje přání být jednou pohřbena v La Madrague u Saint-Tropéz v jižní Francii.

Dosud poslední její kniha vyšla v roce 2003. V ní Bardotová polemizovala s kritikou, že zastává radikální stanoviska, což se týkalo i jejích sympatií ke krajní pravice vedené Marine Le Penovou. I ve své nejnovější knize se vrací k tomu, že byla pětkrát odsouzena k podněcování nenávisti, protože se vyhraňovala vůči muslimům a Židům. Upozornila, že nemá důvody k rasismu a že u těchto náboženství kritizuje jejich rituální zabíjení zvířat, které je podle ní nepřípustné.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist