https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kodan-vybudovala-hadi-stezku-vyvysenou-komunikaci-nad-mestem-jen-pro-cyklisty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kodaň vybudovala hadí stezku - vyvýšenou komunikaci nad městem jen pro cyklisty video

13.8.2014 01:59 | PRAHA (Ekolist.cz)
Rampa je dlouhá více než 220 metrů jednotlivé sloupy, které ji podpírají, jsou od sebe vzdálené 17 metrů
Rampa je dlouhá více než 220 metrů jednotlivé sloupy, které ji podpírají, jsou od sebe vzdálené 17 metrů
Dánská Kodaň je mnoho let v rámci Evropy hlavním městem cyklistiky. Svoji roli chce zřejmě ještě podpořit a jezdcům na dvou kolech od července nabízí unikátní nadúrovňovou cyklostezku. Cyklohad (Cykelslangen), jak novou komunikaci nazvali její tvůrci, vznikl kvůli přetíženým místním komunikacím. Českým uším ovšem zní až neuvěřitelně, že přetížené jsou právě cyklisty a chodci.
 

Oblast kolem nákupního centra Fisketorvet používají místní cyklisté jako spojnici na svých každodenních jízdách, chodci tudy většinou míří za nákupy nebo na veřejné pláže v okolí centra. Situaci znepřehledňuje také nedostatek prostoru a nevyznačené stezky pro cyklisty. Což ve městě, kde na kolo každodenně usedá polovina obyvatel, vytváří velké problémy.

Kodaňská radnice proto oslovila architekty z firmy DISSING+WEITLING, aby navrhli řešení. Ti přišli s nápadem na dlouhou rampu či most, která se kroutí kolem hlavního vchodu do nákupního centra.

Rampa tak zcela oddělila cyklisty od chodců. A navíc vytváří výtvarně zajímavý objekt. Cyklisté oblastí projedou rychleji a jednodušeji a jako odměnu získají nečekaný pohled na město. Maximální sklon oranžově nabarvené stezky je upraven tak, aby cyklisté nenabírali příliš vysokou rychlost.

Rampa je dlouhá více než 220 metrů jednotlivé sloupy, které ji podpírají, jsou od sebe vzdálené 17 metrů. Nová komunikace, která se vine zhruba ve výši prvního patra, je široká čtyři metry. Nabízí tedy dost místa i pro jízdu širokých nákladních kol. Celá stavba vyjde v přepočtu na zhruba 8,5 milionu korun.

Město ale prý musí vyřešit kvůli hadí stezce nový problém. Odradit mladíky, kteří si našli nový druh zábavy a skákají z cyklostezky do mořského zálivu pod ní.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist