https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kolem-tretiho-jihoceskeho-ohniska-ptaci-chripky-je-47-243-ptaku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kolem třetího jihočeského ohniska ptačí chřipky je 47.243 ptáků

26.1.2017 02:30 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
V Jihočeském kraji dosud veterinární správa potvrdila tři ohniska ptačí chřipky.
V Jihočeském kraji dosud veterinární správa potvrdila tři ohniska ptačí chřipky.
Foto | Pierre J. / Flickr
V ochranném a dozorovém pásmu třetího jihočeského ohniska ptačí chřipky v Sedlečku u Soběslavi na Táborsku mají chovatelé 47.243 ptáků. Ve třech městech kraje potvrdili veterináři místa, kde jsou volně žijící ptáci nakaženi virem H5N8. ČTK to řekl ředitel krajské veterinární správy František Kouba. Sečteno je i množství ptáků kolem druhého jihočeského ohniska na Strakonicku, tam jde o 111.360 kusů.
 

V ochranném pásmu obce Sedlečko žije 7732 chovných ptáků a drůbeže, dalších 39.511 kusů se vyskytuje v dozorovém pásmu. "S komerčními chovy jednáme o tom, jestli můžou odvézt drůbež do podniku, kde se bude porážet, protože je to z pásma do pásma," řekl Kouba.

V Libějovicích na Strakonicku činí součet drůbeže a ostatních chovných ptáků v ochranném pásmu 63.194 kusů, v dozorovém pásmu 48.166 kusů. Podle Kouby jde zejména o drůbež včetně bažantů v 18 chovech.

"Situace v jižních Čechách je víceméně kritická, ptačí chřipka se tady v populaci ptáků opravdu pohybuje. Měli jsme trochu výhodu proti Jihomoravskému kraji, protože drobnochovatelé si to začali uvědomovat a drůbež, kterou mají pro svoji potřebu - že jim snáší vajíčka nebo ji mají na výkrm - uzavírají do kurníků tak, aby nebyl kontakt s volně žijícím ptactvem," řekl Kouba.

Veterináři dnes také oznámili, že v jižních Čechách jsou tři lokality, kde se vyskytli volně žijící ptáci nakažení virem H5N8. Jde o tři labutě v Českých Budějovicích, v Táboře labuť a kachnu a o labuť v Písku, nalezenou na řece Otavě u elektrárny. V těchto městech jen informují úřady, že jde o rizikovou oblast s výskytem viru H5N8. "U něj se zatím neprokázal přenos na člověka, takže je riziko nižší, než kdyby to byl H5N1. A z Gmündu u Českých Velenic jsme dostali hlášení, že se našla jedna labuť, která je pozitivní na virální influenzu," doplnil Kouba.

V ochranném pásmu musejí obce zajistit soupis všech chovů drůbeže, ptáků žijících v zajetí i kontejnery pro bezpečné uložení uhynulých ptáků. Chovatelé musí zavřít drůbež, aby nepřišla do kontaktu s volně žijícími ptáky. V dozorovém pásmu jsou opatření mírnější.

V Českých Budějovicích veterináři jednali se zástupci měst o postupu v případě úhynu dalších ptáků. "Budou se likvidovat, všichni uhynulí ptáci se budou dávat rovnou do kafilérky. Každý uhynulý pták bude lege artis odebrán, uložen do kontejneru a odvezen k neškodné likvidaci," uvedl Kouba.

V Jihočeském kraji dosud veterinární správa potvrdila tři ohniska ptačí chřipky. První v Chotčinách na Táborsku, kde veterináři zlikvidovali pět desítek kusů drůbeže, druhé v Libějovicích na Strakonicku, kde utratili 86 kusů drůbeže u chovatele, jenž se stará asi o 130 kusů drůbeže. Třetí ohnisko je v Sedlečku u Soběslavi na Táborsku a zahraniční ohnisko v rakouském Gmündu v sousedství Českých Velenic na Jindřichohradecku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Koblenc
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist