https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/koliha-pri-svem-tahu-vyuzila-hurikan-nechala-se-jim-vystrelit-160-kilometrovou-rychlosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Koliha při svém tahu využila hurikán. Nechala se jím vystřelit 160 kilometrovou rychlostí

29.8.2012 02:00 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (Ecomonitor)
Koliha jménem Hope se několik hodin probíjela do centra bouře, aby se pak její silou nechala nést. Letěla pak rychlostí 160 km/h.
Koliha jménem Hope se několik hodin probíjela do centra bouře, aby se pak její silou nechala nést. Letěla pak rychlostí 160 km/h.
Migrující koliha dokáže při svém letu nad Karibikem celé hodiny vzdorovat nepříznivému větru. Jak ukazuje společná studie American Bird Conservancy (ABC) a Centra pro biologii ochrany přírody ve Wiliamsburgu, dokáže se dokonce poprat i se silou hurikánu a využít ji k velmi rychlým přesunům, píše server Mongabay.
 

Tažné ptáky lidé z ABC sledují již delší dobu, aby zjistili, jakým rizikům čelí v zemích, kde je běžně rozšířená praxe volného lovu. Mezikontinentální lety kolih malých sledují ornitologové už léta pomocí malých vysílaček. K jejich velkému překvapení však na odhodlání kolih vydat se na cestu nezměnila nic ani loňská sezóna tropických hurikánů nad Karibikem. Koliha, pojmenovaná při odchytu Hope (Naděje) neváhala a letěla klidně vstříc bouřím.

Na podrobném záznamu letu kolihy je patrné, že se 27 hodin snažila proniknout do epicentra bouře. Letěla při tom průměrnou rychlostí nepřesahující 14,5 kilometrů za hodinu. Pak se ale do centra bouře dostala a svezla se na divoké vlně vzdušných proudů. Následujících devadesát minut svištěla jako vystřelená z praku rychlostí 160 km/h.

Fletcher Smith, ornitolog z virginského Wiliamsburgu, byl energií a neústupností malého pobřežního ptáka zaskočen. „Všichni víme, že tažní ptáci musí uletět často tisíce kilometrů bez zastávky. Ale to odhodlání k překonávání překážek jako jsou bouře musí být zaplaceno obrovským vyčerpáním. Ptáci si při této trase nad Karibikem nemají kde odpočinout a nabrat síly, snad jen na Malých Antilách.“

„Lidé v Surinamu, Francouzské Guyaně, na Guadeloupe nebo Martiniku mají jen málo pochopení pro letecké umění migrujících ptáků. V pobřežních bažinách střílí na všechno, co lítá,“ smutně doplňuje George Fenwick, vedoucí ABC. Právě tak přišli ornitologové loni o dva sledované ptáky. „První, pojmenovaný Machi, uletěl na svém tahu přes 43 000 kilometrů, skrze tropickou bouři Maria, a druhý, Goshen, 22 530 kilometrů, přičemž několik hodin bojoval s hurikánem Irene.“

Po přistání je ale čekala místo uvítání střelba, která je stála život. „Masové vybíjení tažných ptáků musí skončit,“ rozohňuje se Fenwick. „Tento druh lovu nemá s organizovanými lovci v USA nic společného. Tihle střelci se nestarají o životní prostředí, je jim jedno, co způsobují, neplatí si ani lovecký lístek a často se ani neobtěžují sesbírat ptáky, které sestřelili.“

Článek byl uveřejněn 24. 8. 2012 na serveru Mongabay.com pod názvem „Bird uses hurricane winds to accelerate flight speed to 100 MPH“.
reklama

 
Další informace |

Článek byl uveřejněn 24. 8. 2012 na serveru Mongabay.com pod názvem „Bird uses hurricane winds to accelerate flight speed to 100 MPH“.


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist