https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/komise-pro-temelin-ustavena
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Komise pro Temelín ustavena

4.9.1998 08:00 | PRAHA (EkoList)
Usnesení Tošovského vlády z 1. července tohoto roku uložilo Ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) a Ministerstvu životního prostředí (MŽP) předložit postup nezávislého posouzení JE Temelín.
 

Ministři se tak shodli na neuspokojivém vývoji výstavby JE Temelín (JETE) a nutnosti posouzení projektu nezávislým mezinárodním týmem odborníků.

Návrh na složení a činnost tohoto týmu posuzovatelů připravili ve svých ministerských funkcích ještě Martin Bursík a Karel Kühnl. Rysy této verze, rozdílné od znění nynějšího, spočívaly v přizvání odborníků z Rakouska, Německa, Francie, Dánska a Velké Británie. Expertní komise se měla také věnovat analýze domácího trhu s energiemi a zasazení JETE do energetické politiky státu.

S nástupem nové Zemanovy vlády došlo však k přehodnocení minulého vládního usnesení. Ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr (ČSSD) navrhl usnesení zrušit a požadoval místo souhrnného posouzení JETE pouze ekonomické vyjádření o projektu. Ministr Grégr také odmítl vypracování analýzy českého trhu s energiemi či zástupce z řad rakouských odborníků. Místo toho oznámil, že na sebe hodlá převzít odpovědnost za dostavbu JETE. Naproti tomu ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD) se postavil za dodržení znění návrhu v podobě, která vychází z práce bývalých ministrů Bursíka a Kühnla. Tím vyzdvihl potřebnost vypracování objektivní analýzy trhu s energiemi. Obě ministerstva se tak dostala do hlubokého rozporu. Ke konečnému konsensu se dospělo při jednání ministrů za přítomnosti místopředsedů vlády Vladimíra Špidly a Pavla Mertlíka (oba ČSSD).

Na základě této domluvy vznikne dvanáctičlenná komise expertů. Neobjeví se v ní přímý zástupce žádného státu, nevládních organizací (kromě SEVENu) či zástupce MŽP. Z náplně činnosti komise, oproti dřívějšímu návrhu, vypadl požadavek na analýzu českého trhu s energiemi. Komise se bude zabývat souhrnným rozpočtem stavby, dodavatelskými smlouvami z hlediska výhodnosti a nevýhodnosti smluv ze strany investora, termínem dostavby, rizikem nepřiměřeně vysokých nákladů a dopady Temelína na cenu vyrobené elektřiny. Poslední položka je považována za možnou náhradu přímé analýzy domácího trhu s energiemi.

"Úkolem komise není provádět analýzu bezpečnosti či spotřeby energie právě proto, že ČR má dostatek domácích kapacit na vypracování takovýchto analýz a není na ně tedy třeba mezinárodního týmu," odpověděl mluvčí MPO ing. Nesrsta na dotaz EkoListu. Poradce ministra životního prostředí pro energetickou politiku ing. Dalibor Stráský naproti tomu poukázal na to, že: "Nutné je nevytrhávat dostavbu JETE ze souvislostí domácího i evropského energetického trhu."

Proti vzniklému kompromisu ve složení i činnosti nezávislého týmu se ohradily nevládní organizace v ČR i Rakousku. Rakouští Zelení se rozhodli zadat vypracování materiálů k těm tématům, které byly vyňaty z původního návrhu. Hnutí DUHA upozornilo na okleštěnost nynější verze - jak ve výběru zástupců, tak především ve vynechání důležitého aspektu analýzy trhu s elektřinou. Ověření skutečné budoucí poptávky po elektrické energii považují ekologové za nezbytné. Své pochybnosti nad opravdu nezávislým složením expertní komise předloží, podle slov Daniela Vondrouše, legislativního poradce Hnutí DUHA, premiéru Miloši Zemanovi (ČSSD) formou dopisu zástupci českých ekologických organizací.

První výstupy z činnosti komise by měly být známy na konci října, dalším kontrolním dnem je 30. 11. 1998. Posouzení projektu dostavby Temelína bude stát přibližně dvacet miliónů korun, částku, která se prostaví v elektrárně za půl dne.

Složení týmu pro posouzení JETE

a) člen nominovaný Direktorátem pro životní prostředí, jadernou bezpečnost a civilní ochranu (DG XI) Komise Evropských společenství

b) člen nominovaný Direktorátem pro energii (DG XVII) Komise Evropských

společenství

c) člen nominovaný Evropskou agenturou pro životní prostředí (EEA) EU

d) člen nominovaný Jadernou energetickou agenturou OECD

e) auditorská firma vybraná výběrovým řízením

f) právní expert (fyzická nebo právnická osoba) vybraný výběrovým řízením

g) zástupce ČVUT nominovaný MPO

h) člen nominovaný Střediskem pro efektivní využívání energií (SEVEn)

i) člen nominovaný Českým ekologickým ústavem

j) člen jmenovaný Ministerstvem práce a sociálních věcí

k) člen nominovaný MPO

l) člen nominovaný Ministerstvem financí


reklama

 
Veronika Forková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist