https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kompostovani-brzdi-rust-pousti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kompostování může zabrzdit růst pouští

18.7.2011 01:47 | PRAHA/MADRID (Ecomonitor)
Proces zastavení rozšiřování pouští je pomalý (stejně jako desertifikace samotná), leč možný. Na obrázku suchá krajina Kanárských ostrovů.
Proces zastavení rozšiřování pouští je pomalý (stejně jako desertifikace samotná), leč možný. Na obrázku suchá krajina Kanárských ostrovů.
Španělsko patří mezi země nejvíce postižené půdní erozí a rozšiřováním pouští. Téměř polovina jeho rozlohy trpí těmito jevy, informuje server Ecologiaverde.com.
 

Jde o přírodní pohromu, jen mnohem pomalejšího charakteru, než jsou třeba záplavy či zemětřesení. Ale jejich následky jsou mnohem nezvratnější. Aby se půdní erozi a rozšiřování pouští zabránilo, je klíčové udržovat v přírodě vysoký podíl organických látek. Díky nim v krajině rostou rostliny a stromy, které nejlépe brání rozšiřování pouští a erozi.

V současnosti je Španělsko jednou z průmyslově rozvinutých zemí, která je půdní erozí a desertifikací nejvíce postižena. Ekologická organizace Přátelé Země prosazuje kompostování jako uskutečnitelnou, ekonomickou a snadno aplikovatelnou metodu, jak obnovit desertifikací zničenou půdu za pomoci kompostováním vytvořené organické hmoty.

Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) předpovídá, že v roce 2030 se množství dostupné vody sníží o zhruba 25 %. To znamená, že 65 % obyvatel Španělska bude trpět nedostatkem vody. Jestliže k tomu dojde, bude to z důvodů špatného hospodaření s vodou, nevhodných zemědělských aktivit, neřízeného budování infrastruktury a nekontrolovaného rozvoje sídel na pobřeží. A důsledkem bude značné snížení organického podílu v půdě.

Podle ekologických hnutí je potřeba vrátit půdě život. Proto je nezbytné zvýšit její plodnost a mít na paměti její zranitelnost. Koneckonců, půda je klíčová pro život a obživu člověka i všech živočichů.

Proces zastavení rozšiřování pouští je pomalý (stejně jako desertifikace samotná), leč možný. Kompostování organických zbytků z domácího odpadu je jedním z velmi vhodných způsobů, jak zvýšit plodnost země. Do země se dodává hnojivo, které udržuje rostlinnou pokrývku, respektuje přirozené cykly a především umožňuje rozumné využití půdy. Přátelé Země proto požadují, aby se v komunálním odpadu třídily za účelem zkompostování organické zbytky, stejně jako se pro další použití třídí např. sklo, plast či papír.

Podle zprávy Davida Sanze „El compostaje frena la desertificación“ zveřejněné na serveru Ecologiaverde.com dne 24. června 2011.


reklama

 
Petr Vadas Mazanec

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist