https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/komunalniho-odpadu-loni-v-cesku-pribylo-o-7-3-pct-na-3-6-mil-tun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Loni Češi vyprodukovali 3,6 milionů tun komunálního odpadu. 339 kg na obyvatele

4.11.2017 02:07 | PRAHA (ČTK)
V přepočtu na obyvatele to bylo 339 kilogramů, o 22 kilogramů víc než v roce 2015.
V přepočtu na obyvatele to bylo 339 kilogramů, o 22 kilogramů víc než v roce 2015.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Množství komunálního odpadu loni v Česku meziročně stouplo o 7,3 procenta na 3,6 milionu tun. V přepočtu na obyvatele to bylo 339 kilogramů, o 22 kilogramů víc než v roce 2015. Celková produkce odpadu v Česku včetně podnikového se v loňském roce snížila. Údaje zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
 

Podniky loni vyprodukovaly 21,8 milionu tun odpadů, tedy o 6,2 procenta méně než v roce 2015. Celkové množství odpadu tak v loňském roce v Česku kleslo o 4,4 procenta na 25,8 milionu tun, když v roce 2015 vzrostlo o 13 procent.

Z komunálního odpadu lidé loni vytřídili 14 procent. Téměř třetina z něj připadá na papír, po čtvrtině na plasty a sklo a pět procent na kovy. "Vloni se vytřídilo 49 kg odpadu na jednoho obyvatele. Konkrétně šlo o 15 kg papíru, 12 kg skla a stejné množství plastů, tři kilogramy kovů a sedm kilogramů ostatních odděleně sbíraných složek," uvedla vedoucí oddělení statistiky životního prostředí ČSÚ Miloslava Veselá.

Polovina komunálního odpadu skončila v roce 2016 na skládkách. K energetickému využití se spálilo 584.000 tun a v recyklačních linkách bylo zpracováno 958.000 tun odpadu.

Druhotných surovin vzniklo loni 21,6 milionu tun.

dvd rot


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

DV

Daniel Vondrouš

6.11.2017 10:17
ČSÚ by mohl zkusit vysvětlit, co se tak dramatického stalo v roce 2016, že najednou meziročně přibylo v popelnicích 263 000 tun odpadu navíc. Jinak se nezbaví podezření z kreativního "kouzlení" s odhady směrem k mnohem vyšším hodnotám, které vykazuje systém sledování skutečné produkce odpadu (provozovaný MŽP)? U průmyslového odpadu jsou totiž výkyvy v závislosti na změnách technologií či rozsahu různých výrob přirozeně možné, lidé ale neplýtvají mnohem víc nebo mnohem míň koordinovaně v celé zemi.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist