https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/koncepce-ochrany-pred-nasledky-sucha-opomiji-bezpecnost-i-obcany-tvrdi-diakonie-cce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Koncepce ochrany před následky sucha opomíjí bezpečnost i občany, tvrdí Diakonie ČCE

3.8.2017 16:43 | PRAHA (Ekolist.cz)
Koncepce podle Diakonie ČCE neřeší bezpečností otázky spojené s klimatickou změnou a jen odkazuje na předchozí dokumenty. Ty jsou ale příliš krátkodobé.
Koncepce podle Diakonie ČCE neřeší bezpečností otázky spojené s klimatickou změnou a jen odkazuje na předchozí dokumenty. Ty jsou ale příliš krátkodobé.
Foto | Victor Ranedo / Ekolist.cz
Vláda minulý týden schválila Koncepci na ochranu před následky sucha pro území České republiky. Připravilo ji společně Ministerstvo zemědělství a Ministerstvo životního prostředí. Koncepce má sloužit jako základ pro opatření, která pomohou suchu předcházet a omezí dopady klimatické změny na životní prostředí i obyvatele. Podle Diakonie ČCE, která se věnuje prevenci mimořádných událostí v ČR, se koncepce nevěnuje dostatečně některým tématům. Jsou to zejména otázky bezpečnosti, zapojení veřejnosti, transformace energetiky, průmyslu a samosprávy či intenzivního zemědělství.
 

„Vítáme, že koncepce myslí na osvětu a vzdělávání. Bohužel úplně opomíjí organizace občanské společnosti, které na místní, ale i národní úrovni hrají velmi důležitou roli při odstraňování následků mimořádných událostí, stejně jako i při jejich předcházení,“ říká Kateřina Faryadová, vedoucí české humanitární sekce a projektu Odolná obec ze Střediska humanitární a rozvojové spolupráce Diakonie Českobratrské církve evangelické.

Koncepce podle Diakonie ČCE neřeší bezpečností otázky spojené s klimatickou změnou a jen odkazuje na předchozí dokumenty. Ty jsou ale příliš krátkodobé na to, aby mohly postihnout otázky bezpečnosti energetického a těžkého průmyslu spojené s klimatickou změnou, včetně nezbytné změny ve společnosti a chování spotřebitelů.

Energetika a průmysl jsou největšími spotřebiteli vody, uvádí Diakonie ČCE. To lze podle ní zmírnit zajištěním udržitelného mixu energetických zdrojů a podpory přechodu k udržitelným technologiím. Spíše než hledat využití nových vodních zdrojů či spoléhat na recyklaci, by se implementace měla zaměřit na podporu moderních technologií a transformaci průmyslu a energetiky.

Koncepce se nejvíce věnuje zadržování vody v krajině. "Poněkud ovšem opomíjí problém velkých půdních bloků, které tu vytvářejí velké zemědělské firmy – jedná se největší půdní bloky v rámci EU. Ty jsou zásadním problémem pro zrychlený odtok vody z území. Z tohoto hlediska je také důležité omezit zástavbu půdy nepropustnými plochami," tvrdí zástupci Diakonie ČCE.

„Je škoda, že při přípravě koncepce nebylo využito zkušeností se spoluúčastí organizací občanské společnosti, firem i akademické sféry, která se dobře uplatnila při tvorbě koncepce Česká republika 2030. Kvalitně připravená koncepce z pera odborníků ministerstva zemědělství tak mohla díky dalším expertům dostat celistvější pohled a kvalita koncepce mohla být ještě vyšší,“ říká Tomáš Tožička, ředitel Střediska humanitární a rozvojové spolupráce Diakonie ČCE, která se dlouhodobě zabývá řešením mimořádných událostí v České republice i v zahraničí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Škrdla

3.8.2017 23:50
Velké půdní bloky jsou výsledkem zemědělské kolektivizace v minulých letech. Pravdou je, že velkodružstvům vyhovují a nemají snahu něco měnit.
Drobní rolníci mají omezené možnosti, zvláště pokud jsou v menšině a kvůli chybějícím pozemkovým úpravám hospodaří na pronajaté půdě.
Také je mnoho vlastníků půdy, kteří svůj pozemek raději prodají developerovi ( nebo na to čekají) než by si na něm nechali založit vegetační prvek (např. mez nebo větrolam).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist