https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/konstantinovy-lazne-odkanalizuji-okrouhle-hradiste-nejvetsi-osadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Konstantinovy Lázně odkanalizují Okrouhlé Hradiště, největší osadu

17.8.2016 14:19 | KONSTANTINOVY LÁZNĚ (ČTK)
Konstantinovy Lázně připravují kanalizaci a čistírnu v Okrouhlém Hradišti, největší místní části se 145 trvale žijícími obyvateli. Obec se šesti vesničkami, která má dohromady 950 obyvatel, se v Hradišti dostala do problémů kvůli tomu, že jí tam odbor životního prostředí nechce povolovat domovní čističky, protože kapacita území už je vyčerpaná, řekl ČTK Karel Týzl, starosta Konstantinových Lázní, zaměřených výhradně na turistický ruch.
 

"Byli jsme donuceni to nějak řešit. Je to důležitá věc, která ale nebude ve finále v obci vůbec vidět," řekl. Podle Týzla si to vyžádá investici za deset až 15 milionů korun, na níž už obec shání peníze.

Voda z domácích čistíren se nemůže v Okrouhlém Hradišti vpouštět do žádné vodoteče, a tak se vsakuje do země a příroda si s ní musí poradit, což už je v Hradišti problém. "Je tam pět čističek, a když přišel další stavebník, tak mu životní prostředí řeklo, že už další nejde," uvedl Týzl.

Obec s rozpočtem 15 až 20 milionů korun spoléhá na dotace, z nichž před pár lety opravila náves v Okrouhlém Hradišti. Do Konstantinových Lázní, kam ročně přijedou desetitisíce lidí, zamířilo v posledních deseti letech prostřednictvím dotací asi čtvrt miliardy korun, z toho téměř polovinu investovala obec a zbytek místní léčebné lázně. Konstantinovy Lázně opravily nekrytý bazén s parkovištěm, dvouhektarové centrum a dvě hlavní ulice. Vybudovala dopravní terminál, in-line okruh a čtyři naučné stezky.

Obec není výrazně zadlužená. Dluhy, které vznikly spolufinancováním akcí z evropských dotací, má v řádu jednotek milionů korun a bez problémů je splácí. "Nedávno jsme poptávali u bank, za kolik by nám půjčily na další projekty a jestli vůbec je ta možnost. Řekli, že ano, že máme rozumný kredit," uvedl Týzl. Obec konsolidovala čtyři úvěry v jeden, což je výhodnější úrokově i na obsluhu.

Kromě Okrouhlého Hradiště spadají pod Konstantinovy Lázně ještě vesničky Břetislav, Dlouhé Hradiště, Nová Ves, Poloučany a Potín. Samotné K. Lázně, které si osm let drží přes 650 obyvatel, připravují kvůli zvýšenému zájmu mladých rodin o bydlení nové parcely.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist