https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kontrolni-urad-okruh-kolem-prahy-bude-drazsi-nez-temelin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kontrolní úřad: Okruh kolem Prahy bude dražší než Temelín

14.5.2012 11:20 | PRAHA (Ekolist.cz)
Okruh kolem Prahy: měl stát 48 miliard korun, přijde zřejmě víc než na sto
Okruh kolem Prahy: měl stát 48 miliard korun, přijde zřejmě víc než na sto
Foto | czechian / Flickr
Podle šetření Národního kontrolního úřadu (NKÚ) bude výstavba pražského okruhu stát 106 miliard a hotová bude nejdříve dvanáct let po původním termínu. Okruh tak zřejmě bude dražší než výstavba jaderné elektrárny Temelín. NKÚ upozorňuje na řadu dalších problémů kolem stavby: předražený výkup pozemků, neúměrného množství změn při realizaci staveb nebo nedostatky v posuzování variant vedení trasy v severozápadní části silničního okruhu. NKÚ po kontrole podal oznámení, že mohl být spáchaný trestný čin porušení povinnosti při správě cizího majetku či dokonce podvodu.
 

Podle podkladů ministerstva dopravy z roku 2001 měla výstavba skončit do roku 2008 a cena měla dosáhnout 48,2 miliardy korun. V době kontroly, která probíhala od června 2011 do ledna 2012, bylo z celkové délky 83 kilometrů zprovozněno 41 km v úsecích Satalice–Běchovice a D1–Ruzyně. Prostavěno ale bylo už 34,81miliardy. Kč. Podle šetření NKÚ není termín dokončení závazně stanoven. Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) předpokládá dokončení kolem roku 2020 a celkové náklady na výstavbu mají přesáhnout 106 miliard Kč.

Kontrolní úřad se okruhem zabýval už v roce 2004. Tehdy zjištěné nedostatky měly odstranit opatření ministerstva dopravy, které v září 2005 schválila vláda. „Kontrolní úřad konstatuje, že účinnost přijatých opatření byla minimální. Řada nedostatků, na které upozornila předchozí kontrola, přetrvávají i nadále,“ říká Jaroslav Broža z odboru komunikace NKÚ.

Úřadu se například nelíbí nedostatečná koordinace mezi státními a územními orgány, posouvání termínů realizace a růst nákladů vlivem změn vyvolaných ve značné míře požadavky účastníků územních řízení a jejich odvoláními, nebo nedostatky v posuzování variant vedení trasy v severozápadní části silničního okruhu.

Pumpa jako byt

Například při řešení mimoúrovňové křižovatky pro křížení okruhu s dálnicí D1 ve Vestci nebylo křížení vybráno na základě posouzení možných variant. Podle přípravných dokumentací i územního rozhodnutí z února 2007 měla být v souvislosti s výstavbou křižovatky provedena změna dispozičního uspořádání plochy čerpací stanice pohonných hmot, která je provozována na soukromých pozemcích, a její provoz měl být zachován. ŘSD ale řešení křižovatky změnilo tak, že na pozemcích, kde čerpací stanice stála , měly být umístěny dvě větve mimoúrovňové křižovatky.

Čerpací stanice tak musela být vykoupena zbourána. Podle ŘSD byl důvodem změny rozpor s platnými normami a bezpečnostní rizika původního řešení. Stavební povolení bylo vydáno v prosinci 2008. Jednou z jeho podmínek bylo, že stavba bude realizována na pozemcích, ke kterým má ŘSD vlastnické právo nebo právo založené smlouvou provést stavbu.

Vlastník pozemků o rozloze téměř 10 000 metrů čtverečních odmítl návrh na jejich odkoupení za cenu stanovenou podle znaleckého posudku na 43 milionů Kč. ŘSD proto podalo žádost o zahájení vyvlastňovacího řízení. Vlastník pozemků a provozovatel čerpací stanice požadovali na základě znaleckých posudků celkovou náhradu 632 milionů, kterou v průběhu řízení snížili na 394 milionu Kč. ŘSD nakonec na základě dalších znaleckých posudků akceptovalo rozhodnutí o vyvlastnění a v červenci 2011 uhradilo za vyvlastnění pozemků o rozloze 9 719 m2 částku 300 milionu Kč. V přepočtu jde o cenu 30 867 Kč za m2. Dalších 0,3 milionu pak ŘSD dalo za znalecký posudek pro jejich vyvlastnění.

Mosty a biokoridory

Kontrola popisuje řadu případů, kdy náklady staveb silničního okruhu zvyšuje realizace dodatečně zařazených stavebních objektů a prací, které požadovaly samosprávné orgány a zájmové skupiny. Jde například o výstavbu mostů pro polní cesty, obslužné a místní komunikace nebo další protihluková opatření. Podle NKÚ šly v řadě případů tyto požadavky nad rámec podmínek stanovených v rozhodnutí o posuzování vlivů na životní prostředí nebo nad rámec platných územních plánů. ŘSD na své náklady realizovalo i práce, kterými zhodnotilo majetek jiných osob.

Náklady na realizaci požadavků nad rámec schválené dokumentace dosáhly v ojedinělých případech i částku vyšší než 1,2 mld. Kč.
Náklady na realizaci požadavků nad rámec schválené dokumentace dosáhly v ojedinělých případech i částku vyšší než 1,2 mld. Kč.
Foto | czechian / Flickr

V jednom případě představovaly náklady na realizaci požadavků nad rámec schválené dokumentace částku vyšší než 1,2 miliardy Kč. Jde o stavbu R1 511 Běchovice – D1, kde dotčené obce a zájmové skupiny požadovaly výstavba nových komunikací, vedení jiným územím nebo kapotování mostu.

V jiném případě měl být součástí stavby R1 512 D1 – Vestec most na biokoridoru o šířce 26 m, který byl v rámci územního řízení rozšířen na 40 m. Ve skutečnosti ŘSD realizovalo most široký 50 m. Proti mostu o šířce 40 m tak vynaložilo o 16 milionů Kč více. Podle NKÚ ŘSD rozšíření zdůvodnilo rozporuplně odkazem na technické podmínky, podle kterých je pro zajištění průchodnosti volně žijících živočichů kategorie B (srnec) ideální šířka 30 m. Podle dokumentace pro územní řízení je v dotčeném území migrace srnce nevýznamná, dodává NKÚ. Rozšíření dalších čtyř mostů na biokoridorech proti požadavkům vyplývajícím z hodnocení vlivů stavby na životní prostředí zvýšilo jejich náklady o celkem 35,5 milionu Kč.

O kvalitě přípravy staveb svědčí podle NKÚ příklad stavby, kde byly realizovány vícepráce v ceně více než 4 miliardy Kč, což činilo 90 % smluvní ceny vzešlé ze zadávacího řízení na výběr dodavatele stavby. Změny a jejich ocenění byly oprávněným zaměstnancem ŘSD většinou schváleny až po jejich realizaci. Smluvně však nebyly upraveny a smluvní cena stavby nebyla změněna. ŘSD přesto do doby kontroly uhradilo dodavateli o 659 milionů více, než byla smluvní cena bez rezervy.

Kontrolní akce zjistila porušení zákona o veřejných zakázkách u devíti veřejných zakázek (bez zakázek malého rozsahu) zadávaných ŘSD. NKÚ podal oznámení finančnímu úřadu, protože ŘSD porušilo rozpočtovou kázeň tím, že v letech 2005 až 2011 použilo prostředky ze Státního fondu dopravní infrastruktury v celkové výši přes 5,7 miliard Kč v rozporu se závaznými postupy stanovenými zákonem o veřejných zakázkách.

NKÚ také zjistil skutečnosti nasvědčující, že mohl být spáchán trestný čin porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti, případně trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku, trestný čin podvodu, trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby či trestný čin zneužívání pravomoci veřejného činitele. NKÚ proto podalo oznámení Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 4.

Jako hlavní nedostatky, jejichž odstraněním nebo minimalizací by se dalo významně ušetřit, vidí NKÚ především vleklá územní a stavební řízení, trvající často více než 10 let, prosazování stavebních objektů a prací v rámci územních a stavebních řízení, které se stavbami silničního okruhu mají jen nepřímou souvislost, a to bez úhrady nebo spoluúčasti od jejich žadatelů. Dále nefunkční systém kontroly oprávněnosti cen staveb a chybějící účinné nástroje pro tuto kontrolu. A také motivaci ŘSD k řešení nákladovosti staveb, která je podle NKÚ prakticky nulová.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist