https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/koraly-dokazuji-ze-se-kvuli-zmenam-klimatu-promenuji-oceanske-proudy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Korály dokazují, že se kvůli změnám klimatu proměňují oceánské proudy

24.1.2011 06:44 | HODONÍN/WASHINGTON (Ecomonitor)
Podle vědců se snižuje působení chladného Labradorského proudu, který se střídá s teplým Golfským proudem. Tyto proudy „diktují“, jaké bude v Evropě počasí
Podle vědců se snižuje působení chladného Labradorského proudu, který se střídá s teplým Golfským proudem. Tyto proudy „diktují“, jaké bude v Evropě počasí
Od roku 1970 došlo k drastické změně oceánských proudů v západním Severním Atlantiku. Podle vědců se za posledních 2000 let nic takového nestalo a jde zřejmě o projev klimatických změn. Ke zkoumání jevu posloužily hlubokomořské korály, píše EAWAG.
 

„Podpisy“ jednotlivých izotopů dusíku na průřezu korálů ukazují, že dochází ke změnám v intenzitě mořských proudů. Snižuje se působení chladného Labradorského proudu, který se střídá s teplým Golfským proudem. Tyto proudy „diktují“, jaké bude v Evropě počasí.

Vědci z basilejské univerzity využili při výzkumu skutečnost, že různé vodní masy obsahují různý poměr izotopů dusíku 15N a 14N v závislosti na jejich původu. Ukazuje se, že k proměně proudění dochází spíš v posledních letech, pravděpodobně jako důsledek globální změny klimatu.

V tomto konkrétním případě jde o vyšší poměr 15N ku 14N v Labradorském proudu oproti poměru v Golfském. To se odráží na stávající biomase hlubinných korálů, které se živí vychytáváním organických částeček unášených vodou. V závislosti na struktuře potravy dochází ke změnám poměru izotopů dusíku v jednotlivých aminokyselinách tvořících letokruhy.

Izotopové analýzy fosilních korálů ze stejného regionu prokázaly, že během posledních 2000 let nedocházelo k takovým změnám poměru dusíku, a tedy ani ke změnám mořských proudů. Jde o jev posledních čtyřiceti let a vědci vyslovili podezření, že zde existuje přímá souvislost mezi změnami oceánských proudů a globálním oteplováním, způsobeným hlavně člověkem.

Podle článku„Corals Provide Evidence of Changes to Oceanic Currents through Global Warming““ uveřejněném 4. 1. 2011 na serveru EAWAG.com.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist