https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kosatky-v-morskych-akvariich-trapi-bolesti-zubu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kosatky v mořských akváriích trápí bolesti zubů

19.10.2017 01:20 | PRAHA (Ekolist.cz)
Kosatky si zuby obrušují o betonové bazény. Své dělá i dentistické ošetření, po kterém zůstane kosatce dutý zub.
Kosatky si zuby obrušují o betonové bazény. Své dělá i dentistické ošetření, po kterém zůstane kosatce dutý zub.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | otago.ac.nz
Chrup kosatek dravých v mořských akváriích je v žalostném stavu. Dílem kvůli pobytu v uzavřených nádržích a bazénech, ale také kvůli drastické dentistické péči. Prakticky pak tato zvířata chovaná v zajetí nemají šanci na vypuštění do volného moře, protože by v něm už nedokázala přežít. Na základě průzkumu poloviny všech v zajetí chovaných kosatek to tvrdí tým novozélandských výzkumníků.
 

Kosatka dravá, která si vysloužila poněkud nelichotivou přezdívku „velryba zabiják“, se počítá mezi oblíbené a divácky vděčné chovance mořských akvárií. V současnosti se v lidské péči podle údajů organizace OrcaHome nachází kolem šedesáti jedinců, přibližně dalších 100 000 kusů pak volně v oceánech. Z šesti desítek chovaných exemplářů jich polovina, respektive 29 kusů, žije v akváriích na území Spojených států amerických a ve Španělsku. Navzdory jinak bezproblémovému přístupu k potravě a své nesporné popularitě se právě tyto kosatky v zajetí rozhodně nemají lépe. Bolí je totiž zuby.

Kosatka dravá jich má 45-56, zhruba o délce 7,6 a průměru tří centimetrů. Tyto ostré hroty, uzpůsobené k lapání a porcování širokého spektra masité kořisti, jsou svou stavbou velmi podobné zubům lidským. A jistě si dokážete živě představit, nakolik dokáže vaši pohodu uzemnit jediný bolavý zub. „Co pak musí prožívat kosatky akváriích,“ říká profesor John Jett, bývalý trenér a ošetřovatel kosatek, který dnes přednáší na Stetson University na Floridě. „Prakticky každý z devětadvaceti exemplářů, které jsme prohlíželi, měl chrup v určitém stupni poškození. Zjistili jsme, že 65 % z nich trpělo středním až extrémním opotřebením chrupu.“

Jak k němu kosatky v lidské péči přišly? „Většinou je to důsledek okousávání betonových a ocelových povrchů chovných nádrží a přepouštěcích bran,“ vysvětluje Jett. Samotné poškození, které vede k fyzickému narušení struktury chrupu, je ale jen začátkem bolestivých potíží kosatek. „Přibližně 61 % z námi pozorovaných kosatek už bylo ´u zubaře´, přesněji, byla jim provedena tzv. modifikovaná pulpotomie,“ říká Jett. Co to obnáší? Vyvrtání zubu a odstranění měkké tkáně uvnitř. Tento zákrok sice v prvním kroku může odstranit zubní kaz, ale na rozdíl od podobného stomatologického výkonu u lidí už kosatky nezískají od svého zubaře novou výplň.

Spoluautorka studie dentistka Carolina Lochová z novozélandské univerzity v Otagu popisuje, co to obnáší. „Otevřený zub musí být pravidelně vymývám čistícími chemikáliemi, aby byl zbaven zbytků jídla a bakterií. Přesto jsou sekundární infekce velmi časté, navrtaný zub kosatek zůstává vstupní bránou pro bakterie. A jakmile je takto narušený zub vystaven tlaku, láme se.“ Na dně vodní nádrže a v čistících filtrech se prý pak často nachází spousta fragmentů zubů.

Své o tom ví i Jeff Ventre, veterinář, který dříve v mořských akváriích jako dentista kosatek pracoval. „Poškození chrupu je jedním z nejtragičtějších důsledků jejich chovu v zajetí. Nevede jen k vyšší nemocnosti a úmrtnosti, ale také k chronické terapii antibiotiky. Při ní jsou kosatkám denně podávány látky, které zbavují jejich tělo bakterií, ale tím trvale podlamují jejich imunitní systém.“ Připomíná tak osud kosatky jménem Kasatka, která letos v srpnu uhynula v akváriu Sea World v San Diegu.

Ventre spolu s kolegy shodně dodává, že kosatky ze zajetí s deformovaným chrupem se „dají jen stěží považovat za kandidáty na úplně vypuštění do oceánů“. Ty, které nestrávily život v zajetí, totiž takové obtíže se zuby nemají. „Když vezmete v potaz, jak velký zub kosatky je, a také to, že má podobný nervový systém jako my, musí být bolest, kterou prožívá, omračující,“ říká Lochová. Společně pak výzkumníci vidí v jimi provedeném dentálním průzkumu kosatek zásadní argument, který podtrhuje krutou zbytečnost praxe mořských akvárií.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist