http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kostra-blbouna-nejapneho-byla-vydrazena-v-londyne-za-10-mln-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii

Kostra blbouna nejapného byla vydražena v Londýně za 10 milionů korun

22.11.2016 17:50 | LONDÝN (ČTK)
Aukční dům Summers Palace Auctions v anglickém hrabství Sussex prodával 60 centimetrů vysokou kostru dronteho, známého také jako dodo, v zastoupení soukromého sběratele. Ilustrační snímek zobákuu blbouna nejapného.
Aukční dům Summers Palace Auctions v anglickém hrabství Sussex prodával 60 centimetrů vysokou kostru dronteho, známého také jako dodo, v zastoupení soukromého sběratele. Ilustrační snímek zobákuu blbouna nejapného.
Za 336.100 liber (10,7 milionu korun) se dnes v Británii vydražila téměř kompletní kostra dronteho mauricijského, známého více jako blboun nejapný. Pták vymřel v druhé polovině 17. století. Informovala o tom agentura AP.
 

Aukční dům Summers Palace Auctions v anglickém hrabství Sussex prodával 60 centimetrů vysokou kostru dronteho, známého také jako dodo, v zastoupení soukromého sběratele. Ten shromažďoval různé kosti vyhynulého ptáka více než čtyři desítky let, až se mu nakonec podařilo sestavit téměř kompletní skelet. Nejedná se tedy o kostru z kostí jednoho jedince, ale mnoha různých.

Podle aukční síně je skelet kompletní z 95 procent. Chybí pouze části pařátů a část zobáku, které byly proto nahrazeny kusy z keramické hlíny.

Na světě podle dražitelů existuje jen dvanáct nekompletních koster dronteho. Naposledy se jedna z nich prodávala v roce 1914. "Je naprosto unikátní, aby bylo možné koupit ikonické zvíře vyhynulých druhů," uvedl kurátor Errol Fuller. Podle něj se tato možnost jen tak opakovat nebude a to i proto, že mauricijská vláda před časem zakázala vývoz kostí dronteho ze země.

Původně síň Summers Palace Auctions odhadovala, že se kostra prodá za 300.000 až půl milionu liber (9,5 až 15,8 milionu Kč).

Dronte mauricijský byl, jak už název napovídá, endemitem ostrova v Indickém oceánu. Jelikož nebyl schopný letu a navíc se nebál lidí, stal se snadnou kořistí člověka, ale hlavně domácích zvířat, které na ostrov přivezli evropští kolonizátoři. Na jeho vyhynutí se podepsalo i mýcení tamějšího pralesa. Podle různých zdrojů byl poslední jedinec tohoto druhu spatřen v 60. či 80. letech 17. století.



Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
tisknout poslat
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist