https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kraj-pripravuje-stavbu-obchvatu-v-beranova-zamer-zkoumaji-urady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kraj připravuje stavbu obchvatu V. Beranova, záměr zkoumají úřady

13.8.2016 12:36 | JIHLAVA (ČTK)
Kraj Vysočina připravuje stavbu obchvatu Velkého Beranova u Jihlavy. Dopad navrhovaného nového vedení silnice na životní prostředí nyní prověřují úřady. Obcí prochází komunikace II. třídy, auta po ní jezdí mezi Jihlavou a Žďárem nad Sázavou, ale také na dálnici D1. Podle posledního sčítání dopravy denně Beranovem projede kolem 11 000 vozidel, řekl ČTK starosta Jan Plevčík. Na stavbu obchvatu zhruba za 200 milionů korun se kraj bude ucházet o evropskou dotaci.
 

Navržený obchvat Velkého Beranova měří 2,9 kilometru. Patří mezi největší silniční projekty, na které chce kraj čerpat peníze z evropského programu IROP otevřeného pro období do roku 2020. "Stavba by měla růst v tomto plánovacím období. Nyní nás čeká velice náročný proces majetkoprávních vypořádání a přípravy," sdělila ČTK mluvčí kraje Jitka Svatošová.

Velký Beranov má kolem 1300 obyvatel. Starosta doufá, že se místními lidmi dlouho očekávanou stavbu obchvatu podaří kraji zahájit za dva roky. "Nám to dělá obrovské problémy, protože veškerá doprava, zejména kamionová, se odklání z dálnice D1 a jezdí přes obec. Jezdí nám i kolem školy," uvedl.

Navržená trasa obchvatu navazuje na silnici II/602 za mosty u Helenína a ústí do silnice II/353 za Velkým Beranovem. Stávající silnice podle mluvčí kraje nemá odpovídající technické parametry komunikace přivádějící provoz k D1. Plevčík uvedl, že dříve byly zvažovány i jiné možnosti vedení obchvatu. Nynější varianta by podle něj měla být průchozí. Dodal, že už se uskutečnily zkušební vrty i geologické práce. "Tak už by všechno mělo být v pořádku," míní.

Kraj Vysočina by chtěl podle dříve zveřejněných údajů s pomocí evropských dotací kromě obchvatu Velkého Beranova v nejbližších letech postavit také jihovýchodní obchvat Jihlavy a obchvat Okříšek na Třebíčsku. Náklady těchto tří projektů v součtu zřejmě převýší miliardu Kč.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist