https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krajsky-urad-neschvalil-vystavbu-bioelektrarny-u-vlasimi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krajský úřad neschválil výstavbu bioelektrárny u Vlašimi

25.10.2016 19:37 | VLAŠIM (ČTK)
Středočeský krajský úřad neschválil výstavbu bioelektrárny u Vlašimi na Benešovsku. ČTK to řekli Karel Kříž z Českého svazu ochránců přírody a starosta Vlašimi Luděk Jeništa. Záměr měl odpůrce z řad místních lidí a už dříve se k němu negativně vyjádřili i krajští radní. Jednatel investorské společnosti Biostanice Vlašim Roman Holub naopak tvrdil, že projekt za desítky milionů korun by byl pro okolí přínosem.
 

Podle Kříže byly hlavními důvody zamítavého stanoviska nejasný zdroj surovin, velká dopravní zátěž a celkové narušení pohody bydlení místních obyvatel. Krajský úřad tak podle něj vyhověl i námitkám Českého svazu ochránců přírody.

Holub na veřejném projednání projektu na začátku srpna připustil, že pokud by mu nebylo umožněno vybudovat bioelektrárnu, nebránil by se zpětnému prodeji pozemku městu. Jeništa dnes ČTK řekl, že město má na to v rozpočtu připravené prostředky.

"V letošním rozpočtu máme vyčleněné prostředky na případný odkup tohoto pozemku, protože s firmou jsme uzavřeli smlouvu a máme tam předkupní právo," uvedl starosta. Podle smlouvy by město mělo pozemek získat zpět za stejnou cenu, za jakou ho kdysi prodalo.

Záměrem bioelektrárny byla výroba elektrické energie a tepla z vyrobeného bioplynu. Zpracovávat se zde měly biologicky rozložitelné odpady jako potravinářský odpad, jateční odpad nebo odpady rostlinného původu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist