https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krajsky-vybor-se-bude-zabyvat-situaci-obci-v-okoli-zelivky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krajský výbor se bude zabývat situací obcí v okolí Želivky

9.3.2017 08:00 | PRAHA (ČTK)
Přehrada Švihov byla dokončena v roce 1975. Je největší vodárenskou nádrží ve střední Evropě, pitnou vodou zásobuje asi 1,5 milionu obyvatel.
Přehrada Švihov byla dokončena v roce 1975. Je největší vodárenskou nádrží ve střední Evropě, pitnou vodou zásobuje asi 1,5 milionu obyvatel.
Výbor středočeského zastupitelstva pro životní prostředí se bude zabývat situací obcí v okolí vodárenské nádrže Švihov na řece Želivce. Na příštím jednání zastupitelstva výbor předloží zprávu o dopadech vyhlášky Středočeského kraje, která přeřadila katastrální území 112 obcí z třetího do druhého ochranného pásma vodního zdroje. ČTK to včera řekl krajský radní pro životní prostředí Ivo Šanc (STAN). O případných kompenzacích pro dotčené obce se podle něj zatím nejednalo.
 

Na situaci obcí v okolí nádrže, z níž je čerpána pitná voda pro Prahu, upozornili opoziční zastupitelé za TOP 09. Podle předsedy středočeské TOP 09 Jana Jakoba je třeba respektovat nejen ochranu vodního zdroje, ale mít na zřeteli i život v malých obcích, jichž se opatření dotýká. "Na tomto území se nyní nebudou moci pěstovat širokořadé plodiny jako brambory a kukuřice, omezení se bude týkat také možnosti výstavby infrastruktury či zřizování táborů a kempů. Musíme si uvědomit, že se tato oblast neustále vylidňuje a změna tomu pouze napomůže," uvedl Jakob.

Kraj by měl podle něj navrhnout kroky, jak vzniklou situaci obcím a jejich obyvatelům rozumně kompenzovat. Šanc ale uvedl, že o případných kompenzacích se zatím nejednalo. Pokud by měly být, tak by se podle něj měly týkat hlavně zemědělců a zemědělství, což je ale záležitost státu a ministerstva zemědělství. "Ty dopady na obce nejsou takové," míní Šanc.

Podobně vidí věc radní pro regionální rozvoj Věslav Michalik (STAN), který vyhlášku nepovažuje za brzdu v rozvoji obcí. "Je třeba konstatovat, že takových obcí v republice, které musejí dodržet nějaký stupeň ochrany, je mnoho," namítl.

Šanc poukázal na to, že ministerstvo zemědělství pomáhá obcím v ochranných pásmech například dotacemi na budování kanalizace a kraj na to přispívá. "Tohle kritérium samozřejmě bereme v úvahu a o dalších variantách budeme uvažovat," dodal.

Přehrada Švihov byla dokončena v roce 1975. Je největší vodárenskou nádrží ve střední Evropě, pitnou vodou zásobuje asi 1,5 milionu obyvatel.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist