https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krize-stredniho-veku-netrapi-jen-lidi-stejne-deprese-maji-i-opice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krize středního věku netrápí jen lidi. Stejné deprese mají i opice

21.11.2012 02:00 | PRAHA (Ecomonitor)
Krizi středního věku pociťují všichni primáti. Člověk není žádnou výjimkou
Krizi středního věku pociťují všichni primáti. Člověk není žádnou výjimkou
Pokud se s nadcházejícím podzimem a jeho depresivním počasím cítíte opotřebovaní, bez nálady a staří, možná vás potěší, že v tom nejste sami. Nejen další lidé, ale podle skotských vědců i opice pociťují krizi středního věku. Tu psychologové popisují jako pokles pocitu životní radosti u lidí ve věku zhruba mezi třiceti pěti a padesáti lety, píše zpravodajství BBC.
 

Podle vědců podobný pokles „joie de vivre,“ tedy schopnosti mlsat radosti života, zřejmě pociťují i všechny druhy velkých opů. Podle výzkumu se i jich týká úbytek životní radosti, který kopíruje tvar písmene U. Po bujnosti mládí nastává pokles radostnosti, který ale opět začne stoupat po padesátce. Zkrátka, jak zpívá Jarek Nohavica: „penze je daleko, mládí v čudu“.

Podle studie publikované v Proceedings of the National Academy of Sciences, která svedla dohromady psychology, primatology a ekonomy, se stejné pocity týkají i vyšších primátů. „Chtěli jsme zjistit, zda se pokles nálad navázaný na věk a pocit pohody týká také primátů,“ vysvětlil BBC vedoucí studie Alexander Weiss z Edinburské univerzity.

Podle Weisse měl výzkum potvrdit, že vzhledem k velmi blízké příbuznosti šimpanzů, orangutanů a lidí, by i tvar křivky vývoje životní pohody u zvířat a lidí měl být prakticky totožný. A studie to také prokázala. Podle vědců mají samici i samice lidí, orangutanů a šimpanzů zcela stejný průběh U-křivky, a to navzdory jiným sociálním rolím. Takže krize středního věku se skutečně netýká jen lidí.

Vědci studovali vzorek 508 šimpanzů a orangutanů nejrůznějšího věku, kteří žijí v zoo, útulcích nebi výzkumných centrech. Jejich chování sledovali ošetřovatelé, vědci nebo dobrovolníci, kteří zvířata znali alespoň po dva roky a byli schopni vysledovat jejich nálady.

Zvířata byla hodnocena pomocí numerické škály, která se vyplňovala do dotazníku postaveného na základě výzkumu pocitu pohody a štěstí u lidí a upravovaného pro použití u hominidů. Podle Weisse jdou podobnosti mezi lidmi, šimpanzi a orangutany až za hranici genetické a fyziologické příbuznosti.

Například šimpanzi čelí stejným sociálním tlakům a stresům jako lidé. Samozřejmě šimpanz nevyřeší mládí unikající mezi prsty tím, že si koupí koženou bundu a rudý sporťák. „Ale jsou tu další věci po kterých touží, jako další samice nebo přístup k lepším zdrojům,“ vysvětlil BBC Weiss.

Podle autorů studie výzkum otevřel velmi mnoho otázek. Ukazuje, že něco, co se dosud považovalo za specifické pro lidskou společnost a lidský život, máme společného i s dalšími hominidy. Podle vědců potřebujeme hlouběji prozkoumat společnou evoluční minulost a společné předky, které lidstvo sdílí s šimpanzi, orangutany i dalšími opicemi.


reklama

 
Další informace |
Podle článku "Great apes may have 'mid-life crisis', a study suggests" vydaného na serveru BBC Online News 20. 11. 2012.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist