https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krizovy-stav-ministerstvo-kvuli-kurovci-zatim-nevyhlasi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krizový stav ministerstvo kvůli kůrovci zatím nevyhlásí

12.2.2018 06:15 | BRUNTÁL (ČTK)
Bruntálsko patří v Česku k nejpostiženějším oblastem. Tamní lesní správa obhospodařuje téměř 15.000 hektarů lesa. Z toho 70 procent tvoří smrkový porost. Okolo 90 procent smrků je nějakým způsobem ohroženo. / Ilustrační foto
Bruntálsko patří v Česku k nejpostiženějším oblastem. Tamní lesní správa obhospodařuje téměř 15.000 hektarů lesa. Z toho 70 procent tvoří smrkový porost. Okolo 90 procent smrků je nějakým způsobem ohroženo. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Krizový stav kvůli kůrovcové kalamitě ministr zemědělství v demisi Jiří Milek (za ANO) zatím nevyhlásí. Za momentální prioritu považuje prosazení novelizace vyhlášek, které teď lesním hospodářům příliš svazují ruce. Nové znění vyhlášek by podle ministra mělo být schváleno do měsíce. Ministr to v pátek řekl na Bruntálsku, kde je kůrovcem a klimatickými změnami ohroženo až 90 procent smrkového porostu.
 

"Tento stav už je krizový. Toto není běžné lesní hospodářství," řekl ministr uprostřed vykácené doliny. Krizový stav pro Moravskoslezský, Olomoucký a Zlínský kraj ale zatím vyhlašovat nebude. Soustředí se na změnu vyhlášek souvisejících se zákonem o lesích. "Jejich nynější podoba brzdí a omezuje lesní hospodáře při obnově lesa," řekl.

Změnit by se podle něj měla například druhová skladba, kterou vyhláška určuje při výsadbě nového lesa. Stávající úprava už totiž neodpovídá tomu, co je pro lesy v ohrožených oblastech vhodné. "Vyhláška také trochu tlačila, že musí být všechny napadené stromy rychle odstraněny. Jenomže jsou stromy, ze kterých už kůrovec vylétl - to jsou takové bílé oloupané stromy. A jde o to, abychom mohli tyto stromy nechat stát třeba půl roku a vyhledávat zelené stromy, kde jsou vajíčka (hmyzu)," řekl ČTK ministr s tím, že tam je kůrovce třeba rychle zlikvidovat.

Milek také plánuje pro boj s kůrovcem využít tzv. mokré skládky osvědčené v Německu. "Dřevo se rychle vytěží, naveze se na hromadu asi po 20.000 až 30.000 kubících a závlaha to dřevo skrápí," vysvětlil. Larvy se nestačí vyvinout, uhynou, a zároveň dřevo na hromadě neztrácí kvalitu. Ministerstvo teď hledá místa, kde by skládky mohly vzniknout. Jde o les či areály firem, které dřevo zpracovávají. Lokality ale musejí být u vodních zdrojů. Stát plánuje, že vznik těchto skládek podpoří dotací 150 korun na metr krychlový úložné plochy.

Podle ministra je kůrovec přemnožený také kvůli suchu, stromy se proti němu hůře brání. Problém s tímto dřevokazným hmyzem je podle něj od roku 2003, zesílil v roce 2015. "Tehdy bylo asi 20 tropických nocí a od té doby se to rozjelo kvadraticky. Bohužel předpověď odborníků je taková, že pokud tento typ počasí bude trvat, tak do roku 2020 v oblastech do nadmořské výšky 550 - 600 metrů smrk bohužel uhyne. Musíme proto udělat taková opatření, abychom zpomalili hynutí smrku a zpomalili rozvoj kůrovce," řekl.

Bruntálsko patří v Česku k nejpostiženějším oblastem. Tamní lesní správa obhospodařuje téměř 15.000 hektarů lesa. Z toho 70 procent tvoří smrkový porost. "Okolo 90 procent smrků je nějakým způsobem ohroženo," řekl bruntálský lesní správce Milan Pospíšil. Dodal, že vinou kůrovce musí být až pětinásobně navýšena těžba dřeva. "Za rok bychom měli vytěžit 120.000 metrů krychlových dřeva. Těžíme ale i 650.000 metrů krychlových," řekl.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist