https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krkonose-v-zime-nejezdete-mimo-sjezdovky-ci-bezecke-trate
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krkonoše v zimě: nejezděte mimo sjezdovky či běžecké tratě

2.1.2017 15:33 | PRAHA (Ekolist.cz)
Nejezděte ani nechoďte mimo vyznačené trasy. Zkratky ruší tetřívky.
Nejezděte ani nechoďte mimo vyznačené trasy. Zkratky ruší tetřívky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zima vrcholí a lidé si v Krkonoších chtějí užít. Na sjezdovkách, běžkách či na ledopádech. Krkonoše jsou ale i chráněné území, na jehož některé části je vstup zakázaný. Správa Krkonošského národního parku proto připomíná, co vše lze v Krkonoších dělat a co naopak může křehké krkonošské přírodě škodit.
 

Většina zimních návštěvníků Krkonoš přijíždí na sjezdovky. Pro potěšení sjezdařů existuje v Krkonoších několik desítek kilometrů sjezdových tratí různých stupňů obtížnosti. "Je důležité, aby se lyžaři drželi na těchto tratích a nejezdili přilehlými lesními porosty. Kromě možného poškození stromků hranami lyží nebo snowboardů dochází zvýšeným pohybem lyžařů mimo sjezdovky k plašení lesních živočichů," říká tiskový mluvčí parku Radek Drahný.

Na pěší turistiku v zimě jsou Krkonoše příliš plné sněhu.
Na pěší turistiku v zimě jsou Krkonoše příliš plné sněhu.

Běžkaři mohou využít více než 500 km běžeckých tratí upravovaných v rámci projektu Krkonoše - lyžařský běžecký ráj. "Problém z hlediska ochrany přírody může nastat, když se běžkaři v hřebenové části Krkonoš, tj. v I. zóně národního parku, nedrží upravovaných nebo značených cest a vytvářejí na vrcholových loukách různé zkratky nebo vystupují na vrcholy s omezeným přístupem," říká Drahný. "V Krkonoších je hustá síť cest. Není důvod jezdit mimo cesty. V Krkonoších zimuje například kriticky ohrožený tetřívek obecný, kterého mohou neukáznění běžkaři či skialpinisté rušit," říká dále Radek Drahný. Při nízké vrstvě sněhu navíc hrozí zejména na vyfoukávaných místech poškození vegetace. Skialpinistům navíc Správa KRNAP vyhradila speciální skialpinistické trasy. Tyto turistické okruhy vedou zajímavými a relativně bezpečnými lokalitami.

Další zimní aktivitou, jejíž obliba roste, je snowkiting. Jízda na lyžích či snowboardu tažených drakem je bezproblémová na rozsáhlých loukách v nižších částech hor, například v okolí Vrchlabí, na Předních či Zadních Rennerovkách, ale na hřebenových loukách v I. zóně KRNAP, například v okolí Luční nebo Labské boudy, opět vyvstává problém rušení živočichů či poškození vegetace.

Zima není v horách pro pěší výlety úplně ideální čas. "Pohyb po sněhu je náročný, proto pěší rádi využívají upravované běžkařské tratě, po kterých se chodí snadněji," popisuje Radek Drahný. Úprava těchto tratí ale stojí nemalé finanční prostředky a pěší turista může upravenou stopu rozšlapat a zničit. Pokud se už pěší vydá po běžecké trati, měl by jít po jejím okraji, a jdou-li pěší ve skupince, pak za sebou.

Nejezděte mi vyznačené trasy, radí KRNAP.
Nejezděte mi vyznačené trasy, radí KRNAP.

Krkonoše jsou také vyhledávány ledolezci. Většina ledopádů se však nachází v nepřístupných lokalitách. "Legálně lze lézt jen na skále na konci cesty Buď fit v Labském dole," říká Radek Drahný a dodává, že s ohledem na denní limit 16 ledolezců je nezbytné se předem registrovat.

"Krkonošská příroda je vzácná a křehká. Pro svou jedinečnost bylo zdejší území vyhlášeno národním parkem. Návštěvníci Krkonoš by proto měli do lůna přírody přicházet s pokorou a respektem," uzavírá Radek Drahný.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist