https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kromeriz-uzavrela-kvuli-popadanym-stromum-cyklostezku-do-kvasic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kroměříž uzavřela kvůli popadaným stromům cyklostezku do Kvasic

2.2.2018 10:00 | KROMĚŘÍŽ (ČTK)
Dnes tudy neprojedete.
Dnes tudy neprojedete.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Radnice v Kroměříži uzavřela z bezpečnostních důvodů cyklostezku z kroměřížské místní části Trávník do Kvasic. Spadlo na ni šest stromů, jeden z nich těsně minul projíždějícího cyklistu. Omezení provozu na cyklostezce může trvat až dva měsíce. Lesy ČR, které porosty podél cyklostezky spravují, nemocné stromy vykácejí.
 

"Jasany u stezky jsou napadené chalarou, vážným houbovým onemocněním. Stromy, které jeví známky napadení touto chorobou, jsme vyznačili k těžbě. Jedná se téměř o dva tisíce metrů krychlových dříví. Stromy budou vytěženy do konce března, tedy do začátku turistické sezóny," řekla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Martin Posolda, který má v Kroměříži na starost městskou zeleň, označil stav vzrostlých dřevin za havarijní. "Ztrácejí vitalitu, některé jsou již suché s odumřelým kořenovým systémem. Hrozí tak jejich pád na cyklostezku".

Napadené stromy podle něj bude nutné pokácet v okruhu zhruba dvacet až třicet metrů od cyklostezky. Onemocnění navíc postupně napadá i další, dosud zdravé jasany. Lesy ČR proto budou o dalším postupu jednat s odborem životního prostředí kroměřížské radnice.

Cyklostezka z Kroměříže do Kvasic je dlouhá více než pět kilometrů, její výstavba stála téměř 30 milionů korun. Otevřena byla v dubnu 2010 a navazuje na cyklostezku vedoucí podél Baťova kanálu. Využívají ji nejen rekreační cyklisté a in-line bruslaři, ale také lidé z obcí v okolí k cestám do práce.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist