https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kromerizska-kvetna-zahrada-ozila-festivalem-barokni-kultury
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kroměřížská Květná zahrada ožila festivalem barokní kultury

3.9.2016 17:58 | KROMĚŘÍŽ (ČTK)
Dvoudenní festival barokní kultury Hortus Magicus dnes začal v kroměřížské Květné zahradě. Na návštěvníky čekalo barokní divadlo, hudba, opera či tanec. Akce se koná třetím rokem, vtahuje návštěvníky do historie v prostorách obnovené Květné zahrady, která je společně s arcibiskupským zámkem a Podzámeckou zahradou zapsaná na seznamu UNESCO.
 

"Každý rok je dramaturgie jiná, snažíme se do toho vnést něco jiného. Letos bych vyzdvihla vystoupení Musicy Florey a Hartig Ensemble, je to špičkový soubor, který je jedním z nejlepších interpretů staré hudby v ČR. Je to zasazeno do zahrady, do Velkého skleníku, tak je to zase jiný zážitek," řekla dnes ČTK hlavní dramaturgyně festivalu Kateřina Fajtlová.

V poslední době podle jejích slov souborů přibývá. "Nejen ty, které barokní hudbu interpretují, ale interpretují ji poučeně. Hrají na repliky starých nástrojů nebo přímo na dobové nástroje. Hartig Ensemble například rekonstruuje staré tance, využívají se k tomu historické materiály. Těch souborů vzniká v poslední době docela dost, jak v Čechách, tak na Slovensku, v Polsku, Německu," uvedla dramaturgyně.

Na festivalu jsou pro kontrast k vidění například také divadelní představení, která staví na barokních základech, ale přibližují je současnému divákovi. Různým představením se přizpůsobuje také výzdoba.

Festival nabídl také komentované prohlídky zahrady, ukázky aranžování květin, kejklířské divadlo, žonglérskou dílnu, pořadatelé připravili i barokní ohňostroj. "Pro velký úspěch jsme zopakovali půjčovnu kostýmů. Lidé si mohou půjčit barokní či rokokový kostým, na hodinu, projít se zahradou, udělat si hezké fotografie. Pro děti je připravena spousta her," řekla dramaturgyně.

Festival pořádá Národní památkový ústav a Muzeum umění Olomouc. První ročník se konal při otevření zahrady po rozsáhlé rekonstrukci, při které se asi třetina zahrady vrátila do podoby ze 17. století.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist