https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krusnohorska-obec-chce-zabranit-niceni-prirody-terennimi-ctyrkolkami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krušnohorská obec chce zabránit ničení přírody terénními čtyřkolkami

14.3.2016 11:37 | PERNINK (ČTK)
Diskusi obec svolala na podnět majitelů, kterým off-roadové vyjížďky ničí jejich pozemky. Ilustrační obrázek
Diskusi obec svolala na podnět majitelů, kterým off-roadové vyjížďky ničí jejich pozemky. Ilustrační obrázek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Obec Pernink v Krušných horách chce zabránit ničení přírody a soukromých pozemků nelegálním terénním motorismem. Vyjížďky terénních motorek, čtyřkolek nebo terénních aut jsou v obci i celých Krušných horách vzrůstajícím trendem, řekla ČTK starostka obce Jitka Tůmová. Obec na toto téma svolala diskusní panel a chce se se žádostí o pomoc obrátit na kraj i zákonodárce.
 

"Chceme dát jasně najevo, že jsme schopni jízdu motorovým vozidlem volným terénem identifikovat a že nám porušování zákonů vadí. Využijeme všechny dostupné zákonné prostředky, abychom narušili pocit beztrestnosti v souvislosti s jízdou ve volném terénu. Mimo jiné jsme připraveni obrátit se i na kraj a příslušné poslance a senátory, aby projednali případnou změnu zákona," uvedla Tůmová.

Diskusi obec svolala na podnět majitelů, kterým off-roadové vyjížďky ničí jejich pozemky. Podle Petry Kubíčkové, jedné z iniciátorek setkání, řidiči svým počínáním nejen porušují zákon, ale také poškozují přírodu a krajinu jako takovou a navíc ohrožují cestovní ruch. "Pokud se bude toto jednání dále přehlížet, tak se i problém bude zvětšovat a může dojít k zásadnějším konfliktům," doplnila Kubíčková.

Podle starostky se problém týká celých Krušných hor. Problematiku nyní bude obec řešit na nejbližším setkání starostů mikroregionu Svazek obcí Bystřice.

"Jde samozřejmě o porušování lesního zákona. Pokud se na nás někdo obrátí, jsme schopni proti těmto aktivitám zasáhnout," řekl ČTK vedoucí krajské dopravní policie Pavel Žíha.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist