https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krvavy-hollywood-pri-nataceni-filmu-stale-trpi-a-umiraji-zvirata
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krvavý Hollywood: Při natáčení filmů stále trpí a umírají zvířata

29.11.2013 11:25 | PRAHA (Ekolist.cz)
Při natáčení filmů zvířata stále trpí a dochází k jejich smrti, tvrdí Hollywood Reporter
Při natáčení filmů zvířata stále trpí a dochází k jejich smrti, tvrdí Hollywood Reporter
Licence | Volné dílo (public domain)
Závěrečné titulky téměř každého filmového díla ujišťují milovníky zvířat, že "žádné zvíře nebylo při natáčení zraněno". Není to ale pravda, zvířata při natáčení zábavných spektáklů v srdci filmového průmyslu stále trpí, tvrdí americký časopis The Hollywood Reporter. Nejkrvavější v posledních letech bylo prý natáčení filmu Hobit, při kterém zahynulo 27 zvířat.
 

Podle časopisu se násilí na zvířatech netýká jen pokračování hobití ságy, ale i hitů jako je Pí a jeho život. Drama o závodních koních Lucky bylo prý zrušeno kvůli smrti čtyř koní. Nicméně to je i podle The Hollywood Reporter alespoň pokrok proti zlaté době Hollywoodu, kdy se na bezpečí zvířat vůbec nehledělo. Zejména v období natáčení westernů, ale i při natáčení historické fresky Ben Hur v roce 1959, zahynulo sto koní.

Časopis obvinil organizaci American Humane Association (AHA), která vydává zmíněné potvrzení, že žádné zvíře během natáčení neutrpělo zranění, nejen z toho, že není schopná zvířata chránit, ale dokonce, že kryje nastalá pochybení. To je případ natáčení filmu Pí a jeho život, při kterém se filmařům málem utopil tygr bengálský ve vodní nádrži.

Vítězný film oscarového klání přitom získal osvědčení o tom, že žádné zvíře při natáčení netrpělo, ačkoli jeden z pracovníků sdružení AHA byl očitým svědkem celé nehody. Na to se přišlo díky emailu, který napsala kolegům pracovnice AHA. "Záběr s tygrem byl úplně špatně, tygr byl úplně zmatený a snažil se plavat na boku, málem se utopil," napsala Gina Johnsonová.

Podle reportáže trpěla zvířata i při natáčení filmu Hobit: Neočekávaná cesta na Novém Zélandu v roce 2011. Při něm prý uhynulo 27 zvířat, včetně ovcí a koz, většinou kvůli dehydrataci a vyčerpání nebo utonutí. Podle reportáže o tom AHA informoval cvičitel zvířat, který se účastnil výcviku zvířat na farmě, která nebyla přímou součástí natáčení. Podle AHA právě kvůli tomu, že se násilí na zvířatech odehrálo mimo samotné natáčení, nespadá vyšetřování pod jejich pravomoc. Navíc kvůli nedostatku fyzických důkazů by bylo těžké případ vyšetřovat. I tento film běžel v kinech s ujištěním, že "všechny důležité akce se zvířaty byly monitorovány a žádné zvíře při natáčení neutrpělo zranění."

Podle časopisu Hollywood Report je násilí na zvířatech poměrně častým jevem. Ať se to týká psů husky ve filmu Osm statečných z roku 2006, nebo veverek v romantické komedii Lemra líná případě ryb a mořských živočichů, které filmaři vyplavili na břeh při natáčení trháku Piráti z Karibiku. Při natáčení filmu Ošetřovatel zemřela žirafa nebo metr a půl dlouhý žralok, který zemřel letos v březnu při natáčení reklamy.

Sdružení AHA ve svém prohlášení říká že za posledních pět let monitorovalo zhruba půl milionu zvířat při 10 000 natáčení. "Zatímco děláme všechno pro ochranu zvířecích herců, bohužel nehody se stávají. Ve velmi vzácných případech vážných úrazů nebo smrti, případ přezkoumá nezávislý vyšetřovatel, která zjišťuje, zda nedošlo k nelegálnímu jednání," říká prohlášení AHA.


reklama

 
Další informace |
Líbí se Vám Ekolist.cz? Pošlete mu pár korun.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist