https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kuzvart-diskutoval-s-profesory-kohakem-a-kellerem-o-svetovych-institucich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kužvart diskutoval s profesory Kohákem a Kellerem o světových institucích

21.9.2000 15:58 | PRAHA (EkoList)
Ministr životního prostředí Miloš Kužvart, filozof Erazim Kohák a sociolog Jan Keller se sešli u jednoho stolu, aby vyjádřili, každý ze svého pohledu, názor na blížící se zasedání MMF a SB. Zatímco ministr Kužvart, věren svému politickému postavení, vyzýval zúčastněné strany k dialogu ("Kde končí myšlenky, začíná násilí."), Kohák a Keller hovořili o nutných změnách obou finančních institucí.
 

Keller shrnul hlavní kritiku Světové banky do tří bodů. Nejprve hovořil o jejích minulých projektech (jako těžba ropy a zlata, stavby velkých přehrad), které podle něj místnímu obyvatelstvu často více uškodily než pomohly. Jmenoval konkrétní případy ze Somálska, Nigérie a Kirgizstánu. Zdůraznil, že příliš nevěří v proklamované změny uvnitř MMF a SB. "Jejich celková filozofie, i přes změnu rétoriky, zůstává založena na tzv. programech strukturní adaptace," obává se Jan Keller. Tyto programy podmiňují finanční pomoc rozvojovým zemím určitými změnami hospodářského vývoje - především výraznou liberalizací ekonomiky a výraznou proexportní orientací. Ale kvůli těmto změnám upadají často chudé země do závislosti na svých mecenáších a jejich chudoba se prohlubuje.

Zatímco Keller odsoudil finanční instituce jako pokrytecké, Erazim Kohák označil toto pokrytectví za "dobrý" začátek. Po nepokojích v Seatlu začaly některé nadnárodní firmy (např. Shell, Nike) předstírat zájem o řešení sociálních a ekologických problémů podepisováním různých mezinárodních úmluv. I když zatím své závazky nedodržují, vidí v nich Kohák možnost, jak na tyto firmy v budoucnu vyvíjet tlak.


reklama

 
Tomáš Kramár, Jan Rendl

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist