https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kuzvart-hodla-podporovat-ekologicke-projekty-ceskeho-prumyslu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kužvart hodlá podporovat ekologické projekty českého průmyslu

7.1.1999 17:00 | PRAHA (ČTK, EkoList)
Podpořit ekologicky šetrnější výrobu českých podniků plánuje ministr životního prostředí Miloš Kužvart prostřednictvím převodu peněz z Fondu národního majetku do Státního fondu životního prostředí, který by měl českým podnikům zprostředkovávat nízkoúročné půjčky na projekty vedoucí k ekologičtější produkci. Kužvart to uvedl na dnešní tiskové konferenci s představiteli České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj.
 

Podle předsedy rady Miroslava Krejčího, který řídí Chemické závody Sokolov odměněné vloni Cenou ministra životního prostředí, se český průmysl řídí principy udržitelného rozvoje již delší dobu, což dokládá například snížení emisí oxidu siřičitého. Krejčí poznamenal, že průmysl nechce být vnímán jako devastátor, nýbrž jako partner státu spoluzodpovědný za životní prostředí.

"Jsou zde manažeři, kteří pochopili, že se dá spojit péče o životní prostředí a úspěšné podnikání," uvedl k tomu na tiskové konferenci ministr Kužvart.

V posledních osmi letech došlo díky koncepci eko-efektivnosti k výraznému zlepšení životního prostředí. Například emise skleníkových plynů poklesly v období 1990-1995 o 23%, došlo také k omezení výroby a omezení používání látek poškozujících ozónovou vrstvu. Ještě před nabytím účinnosti zákona o ochraně ovzduší č. 309/1991 byly sníženy emise oxidu siřičitého. "Významný okamžik nastal v období letošního podzimu a zimy, kdy se v době inverzí poprvé mezi škodlivinami neobjevil SO2," uvedl předseda rady pro udržitelný rozvoj ing. Miroslav Krejčí. Mezi lety 1987-1997 také o 80% poklesly emise tuhých látek.

Významný je také pokles emisí oxidu dusíku a pokles množství vypouštění odpadních vod. Toto zlepšení bylo podle podle MŽP dosaženo díky zodpovědnému vztahu českého průmyslu k životnímu prostředí.


reklama

 
Soňa Remešová, Lucie Domonkošová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist