https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kuzvartuv-urad-bude-preferovat-vratne-lahve
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kužvartův úřad bude preferovat vratné lahve

23.11.1999 15:00 | PRAHA (EkoList)
"Ministerstvo životního prostředí jednoznačně preferuje vratné lahve před nevratnými," řekl dnes na schůzce s novináři a Zbyňkem Kozlem ze sdružení Eko-Kom ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD). Sdružení Eko-Kom je partnerem ministerstva životního prostředí v nedávno přijaté dobrovolné dohodě o systému sběru a zpracování obalových odpadů.
 

Vratné láhve chce MŽP podpořit i změnou zákona na ochranu spotřebitele. Podle návrhu MŽP bude nově obsahovat i stanovenou minimální výkupní cenu lahví, a také ustanovení, podle něhož musí být vratné láhve "v provozovně, kde se prodávají, vykupovány po celou provozní dobu."

Podle Kužvarta je jedním z hlavních problémů nevratných lahví, které jsou většinou vyráběné z polyetylentereftalátu (PET), skutečnost, že v ČR není systém sběru a recyklace dostatečně dořešen. "Hlavně tu chybí recyklační kapacity," říká ministr Kužvart. S tím souhlasí i Kozel. "To je pravda. V současné době jsou v ČR kapacity na zpracování 2 700 tun PETu ročně. Kdyby se podařilo třídit 60 procent PET lahví, které jsou na trhu, což se daří v zemích EU, potřebovali bychom ještě jednou tolik," potvrzuje ministrova slova. Podle Kozla jsou ale přesto v konečném efektu nevratné lahve ekologičtější.

"Důležitým faktorem je takzvaná distribuční vzdálenost, což je vzdálenost, kterou musí láhev urazit na své cestě za zákazníkem," upozorňuje Zbyněk Kozel. Podle Eko-Komu zahraniční studie říkají, že taková "hranice ekologičnosti" vratné láhve je distribuční vzdálenost do 150 kilometrů. "U nás taková studie zatím neexistuje, ale podle poznatků z několika velkých nápojářských firem u nás láhve běžně cestují až na dvojnásobných vzdálenostech," doplňuje Kozel.

Podle Kužvarta je přesto nutné dát vratné láhvi přednost, protože k opravdu propracovanému a fungujícímu systému sběru a třídění odpadů má Česká republika ještě velice daleko. Navíc ani energetická náročnost recyklace PET lahví není nulová. "Například vstupy energie při recyklaci PET lahví v Silonu Planá nad Lužnicí, kde se z nich vyrábí syntetické hedvábí, které se používá například při stavbě silnic, jsou značně vysoké. Cesta budoucnosti vede přes decentralizaci a přes spotřebitelskou osvětu, kde by měly mít velkou roli také spotřebitelské svazy," říká Kužvart. Podle ministra se také projeví dopravní náročnost v ceně zboží, přepravovaného na velké vzdálenosti. "Francouzská voda prostě bude dražší, než česká, protože je dovážená z větší dálky," říká Kužvart. Podle něj povedou k promítnutí cen dopravy do cen výrobku i legislativní opatření, která chystá ministerstvo dopravy a spojů. Ta se, mimo jiné, budou týkat i zvyšování cen pohonných hmot.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist