https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvetnove-mlade-zubra-v-plzenske-zoo-se-jmenuje-ontario
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Květnové mládě zubra v plzeňské zoo se jmenuje Ontario

21.6.2016 12:50 | PLZEŇ (ČTK)
Ontario se jmenuje sameček zubra evropského, který se v květnu narodil v plzeňské zoologické zahradě. Je to osmé zubří mládě narozené v zoo, úspěšně odchovat se jich podařilo šest. Ve výběhu je nyní pětičlenné stádo, nejpočetnější v devatenáctileté historii chovu v Plzni. Ještě na začátku minulého století byli zubři na pokraji vyhubení a zůstávalo posledních asi pět desítek kusů. Teď populace čítá několik tisíc jedinců v chovech i ve volné přírodě a druh je považovaný za zachráněný, řekl ředitel zoo Jiří Trávníček.
 

Ontario je zatím několik měsíců odkázán na mateřské mléko. Stádo ho pozorně sleduje a svými těly ho chrání a schovává.

"Mám radost z toho, že alespoň v okolních zemích se zubři vracejí do volné přírody - v Polsku, ale i na Slovensku a doufám, že se ještě dočkám toho, že budou vypuštěni do přírody i Čechách," uvedl Trávníček. V ČR má zubry několik zahrad, žijí také v několika ohradách a připravují se projekty na jejich vypuštění do přírody na vybraných lokalitách.

Největší volně žijící evropští přežvýkavci byli donedávna i největšími zvířaty v plzeňské zoo. Předstihli je až indičtí nosorožci, kteří váží kolem 2,5 tuny. Velký zubří býk ale může podle Trávníčka vážit i kolem tuny, kráva asi polovinu.

Zubr patří k nejvzácnějším obyvatelům plzeňské zoo. Jako první zvíře dostal v roce 1997 nový výběh, když zoo začala přecházet k přírodě blízkým expozicím. Zubři byli prvními obyvateli palearktické části u naučné stezky o vývoji přírody ve čtvrtohorách. "Zubr je úplně první zvíře na světě, pro které byla v lidské péči sepsána mezinárodní plemenná kniha, a je pro ně veden evropský záchranný program," řekl mluvčí zoo Martin Vobruba. Současná populace se podle něj odhaduje na 5000 zvířat, k jejich záchraně v minulém století pomohl svými geny i americký "příbuzný" bizon. Bizoni, kteří žili na volných prériích, jsou na rozdíl od zubrů žijících v lesích výrazně mohutnější.

Kvůli přehledné evidenci mají všichni chovatelé přidělené značky pro pojmenování mláďat. V Plzni musí všechna jména narozených mláďat začínat na On. Narodil se zde už například Ondra, Onyx či Onia.


reklama

 
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist