https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-ekologicky-setrnemu-drevu-se-strili-paviani-a-budou-i-dal
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli ekologicky šetrnému dřevu se střílí paviáni. A budou i dál

7.7.2011 02:03 | HODONÍN/PRETORIA (Ecomonitor)
Pavián čakma
Pavián čakma
Zabíjení paviánů na jihoafrických „lesních“ plantážích bude pokračovat i nadále. Námitky ochránců přírody z nevládní organizace GeaShpere, kteří poukazovali na neoprávněné zákroky dřevařských firem proti primátům, nebyly uznány jako relevantní, píše server Mongabay.
 

A upozorňuje, že nejméně dvě firmy v oblasti, které se střelbou zbavují paviáních škůdců, se honosí certifikátem FSC, tedy zárukou ekologicky a šetrně produkovaného dřeva. Certifikaci FSC zaštiťují velké environmentální organizace jako například Greenpeace nebo WWF.

Paviáni čakma nejsou na stromových plantážích vítáni. Není divu, v období dešťů se stahují do údolí, kde ve vysazených monokulturách nepůvodních borovic loupou jejich kůru. Část takto poškozených stromů odumírá. Na paviány se proto dřevaři koukají jako na škodnou a s takovou s nimi i zacházejí. Problém s nezvanými opičími hosty řeší pastmi a odstřelem. Jen v Mpumalaganze od ledna roku 2011 zaznamenali ochránci z GeaSphere 295 zastřelených opičáků. Tim Struppat, jeden z dobrovolníků GeoSphere, tvrdí, že likvidace paviánů ale není účinným prostředkem obrany stromů. Od roku 1970 podle něho nedošlo k žádné změně počtu poškozených dřevin, přestože od té doby bylo zastřeleno tisíce paviánů.

GeaSphere se pustila do dřevařů s vervou a počala zpochybňovat už samotnou FSC certifikaci, garantující k přírodě šetrnou produkci dřeva. „Z hlediska přírodních škod přeci nemůže být monokulturní výsadba nepůvodní dřeviny vůbec považována za ekologicky certifikovatelnou,“ poukazuje Philip Owen z GeaSphere, který hovoří o plantážích jako o zelených pouštích.

Sama FSC čelila kritice jiných neziskových organizací, že byly certifikovány plantáže, kvůli kterým byly vykáceny věkovité porosty, nebo že certifikát získaly firmy, které nerespektovaly lidská práva. GeaSphere přednesla svou stížnost nezávislému panelu FSC a požadovala zastavení dosavadní praxe. Panel konstatoval, že v případě odstřelu paviánů nedošlo k porušení pravidel FSC. „Tento postup je legální, není dotčen žádný vzácný, chráněný nebo ohrožený druh, není neohrožen žádný druh, kterému by hrozilo vyhynutí v dané lokalitě a není neohrožena životaschopnost místního ekosystému. Zároveň jsou respektována kritéria opatření proti škůdcům,“ zní závěr panelu. Paviáni čakma jsou v červené knize ohrožených zvířat IUCN vedeni jako „málo dotčený druh“.

Panel dál konstatoval, že „není zapotřebí měnit dosavadní přístup a uvalovat zákaz na likvidaci škodících paviánů. Současné aktivity se nevymykají etickým principům, které reprezentuje FSC, a v současné době neexistuje jiný efektivnější způsob, jak škodám na plantážích zabránit“. Nezávislost panelu GeoSphere brzy zpochybnila. Podle organizace byl minimálně jeden jeho člen přímo zaměstnancem zmiňované jihoafrické firmy, která je ze střelby paviánů viněna. Tim Struppat z GeoSphere k závěrům panelu dodává: „Toto pochybné rozhodnutí prostě dává lesnickému a dřevařskému průmyslu licenci na zabíjení.“

Článek byl zveřejněn 23. 6. 2011 na serveru Mongabay.com pod názvem „FSC to continue allowing baboon killing on sustainably-certified plantations“ .


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist