https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-klimatickym-zmenam-zacina-jeleni-rije-driv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli klimatickým změnám začíná jelení říje dřív

19.1.2011 07:55 | HODONÍN/EDINBURGH (Ecomonitor)
Zůstává otázka, jestli se změny v načasování týkají jen jelenů z ostrova Rum, anebo se dotýkají všech volně žijících populací.
Zůstává otázka, jestli se změny v načasování týkají jen jelenů z ostrova Rum, anebo se dotýkají všech volně žijících populací.
Odborníci nejen z řad myslivců věnovali 38 let pozorování populace 3000 jelenů na skotském ostrově Rum. Závěry dlouhodobého výzkumu jsou překvapivé – ukazuje se totiž, že v důsledku změny průměrné teploty začíná doba jelení říje až o dva týdny dřív než před třiceti lety, píše server ScienceDaily.
 

Podle zprávy britských vědců z univerzit v Edinburghu a Cambridge nebudou pravděpodobně jeleni jedinými živočichy, kterým změna klimatu hýbe s kalendářem. Podle nich mnoho druhů rostlin i živočichů zahajuje svou reprodukci při změně teploty dřív, ale u velkých savců to zrovna obvyklé není.

„Dlouhodobý výzkum zaměřený na konkrétní exempláře nám pomáhá odhalit, jaké jsou příčiny změn v načasování ročního cyklu jelenů,“ říká profesor Tim Clutton-Brock, zoolog univerzity v Cambridge. „Ale musíme zajistit další pokračování našich pozorování, abychom lépe pochopili dopady, které budou mít klimatické změny na volně žijící zvěř.“ Zůstává otázka, jestli se změny v načasování týkají jen jelenů z ostrova Rum, anebo se dotýkají všech volně žijících populací. „To bude daleko náročnější práce,“ potvrzuje další vědec, Dan Nussey z Edinburghu. „A hlavně pochopit, jaké budou důsledky těchto změn chování jelenů v krajině,“ dodává.

Zpráva byla uveřejněna serverem ScienceDaily dne 14. 1. 2011 pod názvem „Warming Climate Means Red Deer Rutting Season Arrives Early“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist