https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-suchu-hrozi-v-lesich-v-libereckem-kraji-kurovcova-kalamita
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli suchu hrozí v lesích v Libereckém kraji kůrovcová kalamita

12.2.2016 12:20 | LIBEREC (ČTK)
Lýkožrout smrkový, v dospělosti dosahuje velikosti 4 až 5 milimetrů.
Lýkožrout smrkový, v dospělosti dosahuje velikosti 4 až 5 milimetrů.
Licence | Volné dílo (public domain)
V lesích v Libereckém kraji hrozí kvůli suchu kůrovcová kalamita. Už loni vytěžili vlastníci lesů tisíce metrů krychlových dříví, které bylo napadené lýkožroutem smrkovým nebo lesklým. Kácení stromů pokračuje i v těchto týdnech. Napadené stromy je potřeba dostat z lesa a připravit se na rojení hmyzu, které přichází na přelomu dubna a května. Připravují se obranná opatření, v každém místě, kde byl kůrovec, je třeba umístit lapák nebo lapač, řekl ředitel libereckého krajského ředitelství Lesů ČR Ludvík Řičář.
 

"Lapáky jsou pokácené stromy, jsou odvětvené a větvemi je strom přikrytý, aby rychle nevysychal. Jak začne zavadat, láká kůrovce," vysvětlil Řičář. Lapače jsou pasti určené k odchytu kůrovců za pomoci umělého feromonu, který láká samičky i samce brouka.

Přemnožení kůrovce způsobilo podle Řičáře loňské sucho, které oslabilo stromy. "Už ve druhé polovině loňského roku bylo kůrovce mnohem víc než v předchozích letech, pokud by teď bylo jaro suché a teplé, tak by se situace mohla významně zhoršit," dodal. Nejhorší je podle něj situace na Frýdlantsku, kde pětinu loňské těžby představovalo kůrovcové dříví.

Ředitel Městských lesů Liberec Jiří Bliml takové přemnožení kůrovce nepamatuje, v libereckých lesích přitom pracuje od roku 1999. "Loni jsme vytěžili zhruba 600 metrů krychlových kůrovcového dříví a předpokládám, že do poloviny dubna ještě jednou tolik vytěžíme," řekl. Ročně vytěží liberecké městské lesy zhruba 3000 metrů krychlových dřeva, to kůrovcové tak loni tvořilo pětinu těžby.

Lesy v Libereckém kraji přitom neničí jen kůrovec, kvůli suchu uschla zhruba třetina nově vysázených stromů. Liberecký kraj proto připravil dotační program na obnovu suchem poničených kultur a na preventivní opatření proti kůrovci. "Připraveno je 2,5 milionu korun, pravidla chceme vyhlásit v březnu," řekl hejtmanův náměstek Josef Jadrný (Změna pro Liberecký kraj).

Liberecký kraj není jediným v Česku, kde lesníci s následky sucha a kůrovcem bojují. Třeba v jižních Čechách jen Lesy ČR loni vytěžily třikrát víc kůrovcového dřeva než v roce 2014. Problémy s kůrovcem jsou i na Vysočině, Plzeňském a Ústeckém kraji. "Největší problémy jsou na severní Moravě, kde je kulminace kůrovce největší," řekla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Zatím podle ní ale nejde o kalamitu.

Pro soukromé majitele lesů připravily Lesy ČR na téma kůrovce instruktážní , které jim pomůže napadené stromy rozeznat a včas odstranit.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist