https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/laguny-v-ostrave-bude-opet-likvidovat-geosan-tvrdi-aktiviste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Laguny v Ostravě bude opět likvidovat Geosan, tvrdí aktivisté

23.4.2016 13:13 | OSTRAVA (ČTK)
Ropné laguny po chemičce Ostramo v Ostravě má podle ekologických aktivistů pro pražskou firmu AVE CZ, jež vyhrála zakázku, likvidovat společnost Geosan Group, která už při jejich čištění jednou selhala. Tento týden to v Ostravě řekli zástupci ekologických organizací, Strany zelených (SZ) a Pirátské strany, kteří s takovým záměrem nápravných opatření u lagun nesouhlasí a považují jej za rizikový. Například oznámení o zahájení zjišťovacího řízení podle nich na ministerstvo životního prostředí podala přímo firma Geosan. Vyjádření společnosti AVE CZ ČTK zjišťuje.
 

Laguny jsou jednou z největších ekologických zátěží v České republice. Jejich čištění provázejí neustálé problémy a termín vyčištění se stále posouvá. Z lagun už bylo vytěženo zhruba 200 000 tun kalů, jenže se ukázalo, že tam jsou další desítky tisíc tun odpadu, se kterými se původně nepočítalo. Právě tyto takzvané nadbilanční kaly má odstraňovat společnost AVE CZ, odtěžení má stát 429 milionů korun. Kromě kalů je ale nutné vyčistit i dekontaminovanou zeminu.

"Základní výtkou je, že ta zakázka, ten záměr je podle našeho názoru nedostatečně dopracován," řekl předseda ostravské SZ Jiří Klega. Zatím podle něj není stoprocentně zajištěno cílové zlikvidování odtěžených nebezpečných odpadů.

"Jedna ze smluv obsahuje větu, která říká, že společnost AVE CZ dostane zaplaceno až poté, co předloží dokumenty o tom, že odpady byly buďto zlikvidovány, nebo jinak využity. Už samotné toto ustanovení je velmi rizikové a velmi nejasné. Co to je ono jiné využití? Je to opět nějaké odložení na nějaké místo s tím, že v budoucnu se to někdy nějakým způsobem zlikviduje společností, která mezitím zase spadne do konkurzu?" řekl Klega.

Hlavním cílem aktivistů je dosáhnout toho, aby byl posouzen vliv záměru na životní prostředí, tedy řízení EIA. "K tomu řízení nemusí dojít, ale podle našeho názoru by k němu dojít mělo. A ty připomínky směřovaly zatím k tomu, aby bylo zahájeno toto řízení," řekl Klega.


reklama

 
Vlastimil Vyplel
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist