http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesnici-v-hradci-kralove-vypustili-dva-vzacne-rarohy-velke
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii

Lesníci v Hradci Králové vypustili dva vzácné rarohy velké

9.6.2017 12:06 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
S vypouštěním uměle odchovaných rarohů začaly Lesy ČR v polovině 90. let v rámci programu na záchranu ohrožených dravců. Zatím lesníci vypustili do přírody 50 rarohů odchovaných v zajetí.
S vypouštěním uměle odchovaných rarohů začaly Lesy ČR v polovině 90. let v rámci programu na záchranu ohrožených dravců. Zatím lesníci vypustili do přírody 50 rarohů odchovaných v zajetí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR
Dvojici kriticky ohrožených rarohů velkých vypustili dnes do volné přírody lesníci v Hradci Králové. S vypouštěním uměle odchovaných rarohů začaly Lesy ČR v polovině 90. let v rámci programu na záchranu ohrožených dravců. Zatím lesníci vypustili do přírody 50 rarohů odchovaných v zajetí. Informovala o tom mluvčí státního podniku Lesy České republiky Eva Jouklová.
 

Populace rarohů velkých a jejich příbuzných sokolů stěhovavých byla v minulém století decimována používáním jedovatého přípravku DDT v zemědělství. V přírodě se dožije dvou let jen asi 30 procent volně narozených mláďat rarohů, tří let a schopnosti plodit mláďata se dočkají jen jedinci. Mladé rarohy hubí zejména kuny, výři, hynou také na sloupech elektrického vedení, po úrazech z letu či na následky nemocí.

Dnes vypuštění rarozi jsou asi 50 dnů staří a pocházejí ze sokolnického chovu. Před vypuštěním pobyli deset dní ve vypouštěcí kleci umístěné na telekomunikační věži u budovy ředitelství Lesů ČR. "Nyní budou oba ptáci zkoušet své letové možnosti a až získají jistotu, začnou si sami hledat potravu v přírodě. Zdokonalování v letu i lovu je dáno geneticky," řekl sokolník Petr Zvolánek z podniku Lesy ČR. Do klece se mohou rarozi kdykoliv vrátit, budou tam mít připravené i krmení.

Před vypuštěním do přírody rarozi pobývali u sokolníka ve voliéře, kde je vychovali vlastní rodiče. "Díky nim si zafixovali schéma hnízdní péče i obraz raroha jako vzoru pro výběr budoucího partnera. To je velmi důležité, protože je nic nebude mást a vyhledají v době své pohlavní dospělosti, tedy někdy ve třech letech, opět raroha," uvedl Zvolánek.

Rarozi dorůstají výšky 47 až 55 centimetrů, rozpětí křídel mají přes jeden metr. Hnízdí na skalních římsách nebo na stromech v opuštěných hnízdech jiných větších ptáků. Loví jiné ptáky, například holuby, sojky, straky. Velký raroh si troufne i na zajíce. Při útoku dokáže raroh vyvinout rychlost až 300 kilometrů v hodině. Žijí především v Asii.

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
tisknout poslat
 twitter
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist