http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesnici-vypustili-v-beskydech-do-volne-prirody-pet-tetrevu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii

Lesníci vypustili v Beskydech do volné přírody pět tetřevů

1.9.2017 11:00 | FRÝDEK-MÍSTEK (ČTK)
Tetřev hlušec (na obrázku) patří ke kriticky ohroženým druhům a v České republice mu hrozí vyhynutí. Tetřev je mohutný pták velikosti krocana. U samce převládá černá barva s hnědými křídly a s výraznými červenými zduřeninami nad očima. Samice jsou hnědavě zbarvené a výrazně menší - s váhou kolem 2140 gramů - než samečci, kteří váží kolem 4800 gramů. Většina populace tetřeva hlušce v Česku se vyskytuje na Šumavě.
Tetřev hlušec (na obrázku) patří ke kriticky ohroženým druhům a v České republice mu hrozí vyhynutí. Tetřev je mohutný pták velikosti krocana. U samce převládá černá barva s hnědými křídly a s výraznými červenými zduřeninami nad očima. Samice jsou hnědavě zbarvené a výrazně menší - s váhou kolem 2140 gramů - než samečci, kteří váží kolem 4800 gramů. Většina populace tetřeva hlušce v Česku se vyskytuje na Šumavě.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Šaj / Správa CHKO Jeseníky
Lesníci během tohoto týdne vypustili v Beskydech do volné přírody pět odchovaných tetřevů hlušců. Čtyři kohouti a jedna slepice se vylíhli v odchovně, kterou státní firma Lesy ČR postavila v roce 2015 pod Lysou horou v Krásné na Frýdecko-Místecku. Dnes to řekla mluvčí podniku Eva Jouklová. Tetřev hlušec patří ke kriticky ohroženým druhům a v České republice mu hrozí vyhynutí.
 

"Tetřevy jsme vypustili do beskydské přírody 28. srpna. Jde o první odchované kusy," řekla mluvčí. Většina populace tetřeva hlušce v Česku se vyskytuje na Šumavě.

K záchraně ohroženého tetřeva má přispět i zmíněná odchovna v Krásné. Vybudování odchovny v lokalitě Řepčonka stálo zhruba 18 milionů korun, z velké části ho zaplatily evropské a státní dotace a přes tři miliony uhradily Lesy ČR. Vznikla v nově postavené soustavě dřevostaveb. Patří k nim valašská roubená stavba coby provozní budova a vlastní dřevěná odchovna s venkovní kovovou voliérou. "Do ní lesníci před lety umístily chovné hejno, dovezené k nám z Polska," řekla mluvčí Lesů ČR.

Tetřev je mohutný pták velikosti krocana. U samce převládá černá barva s hnědými křídly a s výraznými červenými zduřeninami nad očima. Samice jsou hnědavě zbarvené a výrazně menší - s váhou kolem 2140 gramů - než samečci, kteří váží kolem 4800 gramů.

I přes svou velikost létají tetřevi poměrně dobře, a to i mezi stromy. Zdržují se v odlehlých místech a je těžké se k nim přiblížit, nebo je vůbec spatřit. Při sebemenším náznaku nebezpečí odlétají, i v době tokání.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
tisknout poslat
 twitter
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist