https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lestina-zajisti-cisteni-splasku-soustavou-75-domovnich-cistiren
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Leština zajistí čištění splašků soustavou 75 domovních čistíren

1.8.2017 10:00 | LEŠTINA (ČTK)
Obec s přibližně třemi stovkami stálých obyvatel, k níž patří místní části Doubravice, Podhořany a Dvořiště, by si vybudování běžné kanalizační sítě a obecní čistírny odpadních vod nemohla dovolit. Díky dotaci za projekt zaplatí odhadem čtyři miliony korun. / ilustrační foto
Obec s přibližně třemi stovkami stálých obyvatel, k níž patří místní části Doubravice, Podhořany a Dvořiště, by si vybudování běžné kanalizační sítě a obecní čistírny odpadních vod nemohla dovolit. Díky dotaci za projekt zaplatí odhadem čtyři miliony korun. / ilustrační foto
Obec Leština na Orlickoústecku zajistí jako zatím jediná v Pardubickém kraji čištění odpadních vod z domácností soustavou domovních čistíren. Umožní jí to dotace z Národního programu Životní prostředí ve výši 8,2 milionu korun. Domovní čistírny budou u 75 domů, řekl starosta Jan Melša.
 

"Víceméně se jedná o objekty, které jsou trvale obydleny, plus chalupáře, kteří tu sice nemají trvalý pobyt, ale trvale tu bydlí nebo výhledově na důchod bydlet budou," uvedl Melša.

Obec s přibližně třemi stovkami stálých obyvatel, k níž patří místní části Doubravice, Podhořany a Dvořiště, by si vybudování běžné kanalizační sítě a obecní čistírny odpadních vod nemohla dovolit. Díky dotaci za projekt zaplatí odhadem čtyři miliony korun, což jen mírně přesahuje její rozpočet. Domy, které jsou obývány jen občas, budou dál používat septiky, které do roku 2020 doplní zemní filtry.

Lidé si budou sami platit jen elektřinu na provzdušnění čistírny. Pokud by kompresor vypnuli, bude to signalizovat prostřednictvím wi-fi připojení centrální monitorovací systém. Bude také nutné, aby dodržovali správný provozní řád zařízení. Dohlížet na to budou kontroly obce, jednou za rok až tři se budou odebírat vzorky na rozbory.

"V případech, kdy se vyhodnotí, že není efektivní vybudovat kanalizaci ukončenou celoobecní čistírnou, je to někde jediné možné řešení kromě původních žump. Jde o případy, kdy je zástavba rozptýlená a počet trvalých obyvatel je nízký," řekla ČTK vedoucí oddělení vodního hospodářství krajského úřadu Jana Hroudová. Podle ní bude mít obec obtížný úkol dohlížet na správné fungování čistíren.

V současnosti Leština vyřizuje všechna potřebná povolení a dokumenty, stavět by se mělo začít na jaře příštího roku. Projekt by měl být hotov do konce roku 2018.

Všechny obce nad 2000 obyvatel v Pardubickém kraji mají vyřešenou kanalizaci a čištění odpadních vod. Požadovala to směrnice Evropské unie, na vybudování města a obce získaly dotace z evropských fondů. Pro aglomerace obcí stačilo mít napojených na kanalizaci a čistírnu 85 procent obyvatel, vyšší podíl by byl nepřiměřeně nákladný.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist