https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-opravily-turisticky-chodnik-na-hranicich-s-polskem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR opravily turistický chodník na hranicích s Polskem

3.7.2017 07:00 | KOŘENOV (ČTK)
Jizerské hory patří k turisticky nejnavštěvovanějším oblastem Libereckého kraje. Pro svoji přírodní cennost byly na přelomu let 1967-1968 prohlášeny chráněnou krajinnou oblastí. Dnes jsou Jizerské hory protkány hustou sítí značených turistických cest a na své si zde přijde každý. / ilustrační foto
Jizerské hory patří k turisticky nejnavštěvovanějším oblastem Libereckého kraje. Pro svoji přírodní cennost byly na přelomu let 1967-1968 prohlášeny chráněnou krajinnou oblastí. Dnes jsou Jizerské hory protkány hustou sítí značených turistických cest a na své si zde přijde každý. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR
Lesy ČR opravily před hlavní turistickou sezonou páteřní cestu mezi Českou republikou a Polskem v Jizerských horách. Turistický chodník Soutok Jizery je více než kilometr dlouhá páteřní trasa, která začíná u sklářské osady Jizerka pod Bukovcem a podél říčky Jizerky vede až do polského městečka Orle. Lokalitu ročně navštíví až 50.000 turistů. Obnova turistického chodníku stála 1,7 milionu korun, řekla ve čtvrtek mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.
 

Rekonstrukce turistického chodníku začala loni v květnu a trvala zhruba rok. "Odstranili jsme nefunkční dřevěné povalové schodiště. Cesta dostala nový perkový kryt z drceného kameniva. V místech s extrémními sklony je nová kamenná dlažba z lomového kamene. Kamenné svodnice se speciálními přejezdy pro kočárky, cyklisty i handicapované mimo jiné zabraňují erozi cesty," doplnil ředitel krajského ředitelství Lesů ČR v Liberci Ludvík Řičář.

Chodník Soutok Jizery vede jednou z nejhezčích lokalit v Jizerských horách. Měřič návštěvnosti instalovaný u Karlovského mostu vykázal v loňském roce zhruba 50.000 návštěvníků, z toho 87 procent bylo pěších nebo běžkařů a 13 procent návštěvníků tvořili podle Jouklové cyklisti. "Nyní se místo stane ještě atraktivnější, neboť má cesta pěkný povrch a zmizela bariéra dřevěného schodiště," dodal Řičář. Cesta se tak otevřela i rodinám s kočárky a handicapovaným.

Jizerské hory patří k turisticky nejnavštěvovanějším oblastem Libereckého kraje. Pro svoji přírodní cennost byly na přelomu let 1967-1968 prohlášeny chráněnou krajinnou oblastí. Dnes jsou Jizerské hory protkány hustou sítí značených turistických cest a na své si zde přijde každý. Turistické trasy jsou doplněné naučnými stezkami, vyhlídkovými i vnitřními turistickými okruhy, komentovanými procházkami i stezkami místního dědictví. Novým turistickým lákadlem je například i sklářská osada Kristiánov u Bedřichova, která se po rekonstrukci nedávno otevřela turistům.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist