https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-u-zatce-zacali-sezonni-pracovnici-cistit-od-cernych-skladek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy u Žatce začali sezónní pracovníci čistit od černých skládek

13.4.2017 11:30 | ŽATEC (ČTK)
Černé skládky se nejčastěji objevují u vjezdů do lesa právě v blízkosti hlavních silničních tahů, drobný komunální odpad se pak nejčastěji hromadí v blízkosti turisticky atraktivních míst. Nelegální skládky ale zpravidla zakládají také někteří chataři či zahrádkáři nebo i menší stavební firmy. / ilustrační foto
Černé skládky se nejčastěji objevují u vjezdů do lesa právě v blízkosti hlavních silničních tahů, drobný komunální odpad se pak nejčastěji hromadí v blízkosti turisticky atraktivních míst. Nelegální skládky ale zpravidla zakládají také někteří chataři či zahrádkáři nebo i menší stavební firmy. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Téměř čtyři stovky sezonních pracovníků Lesů ČR vyrazily na jaře do terénu likvidovat černé skládky. Nejvíce, celkem 76 lidí, zaměstnává podnik v severozápadních Čechách. Dlouhodobě nezaměstnaní tak mají šanci pomoci s čištěním přírody a zároveň si vydělat. Jedna skupina dnes vyrazila uklízet černou skládku na Lounsku u křižovatky hlavních tahů z Mostu do Plzně a z Karlových Varů do Prahy, řekl ČTK lesní správce Lesů ČR v Žatci Matouš Bechynský.
 

"Každoročně na přelomu března a dubna uklízíme černé skládky. Kvůli tomu, že už neleží sníh a zároveň ještě není příliš narostlá buřeň (lesní plevel, nežádoucí vegetace) tak, aby černé skládky nebyly vidět, takže je dokážeme dobře zlikvidovat. Z dlouhodobého hlediska se nám na Žatecku zmenšilo množství velkých černých skládek, ale pořád máme velké množství dobrých skládek, typu jedna lednička, jedna pračka," řekl Bechynský.

V loňském roce odstranili pracovníci z 3,1 hektarů lesa 48 nepovolených skládek, na což musely lesy vynaložit 900.000 korun. O rok dřív to bylo jen 11 skládek z 4,5 hektaru území. Celorepublikově ale počet černých skládek mezi lety 2015 a 2016 klesl. Zatímco v roce 2015 jich Lesy ČR odstranily 859 na téměř 30 hektarech, loni to bylo 607 skládek na 25 hektarech. Náklady na likvidaci skládek v posledních dvou letech dosáhly více než tří milionů korun.

Černé skládky se nejčastěji objevují u vjezdů do lesa právě v blízkosti hlavních silničních tahů, drobný komunální odpad se pak nejčastěji hromadí v blízkosti turisticky atraktivních míst. Nelegální skládky ale zpravidla zakládají také někteří chataři či zahrádkáři nebo i menší stavební firmy, které se tak bezplatně zbavují odpadu, za jehož likvidaci by jinak musely zaplatit. V lese se tak objevují sady sjetých pneumatik, suť, plasty z autovraků nebo starý nábytek. Zakladatelům těchto skládek hrozí až stotisícová pokuta, usvědčit viníky ale bývá obtížné.

Pracovníci z řad dlouhodobě evidovaných na úřadu práce vyrážejí do terénu většinou v osmičlenných skupinách, Lesy ČR je zaměstnávají vždy od března do konce listopadu. Kromě likvidace černých skládek se částečně věnují i dalším činnostem, jako jsou jednoduché opravy oplocenek nebo vyřezávání křovin z příkopů u silnic. Měsíčně si mohou vydělat až 16.200 korun hrubého.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist