https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/letos-se-na-plzensku-hnizdeni-vyru-moc-nedari
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Letos se na Plzeňsku hnízdění výrů moc nedaří

23.5.2016 16:26 | PLZEŇ (ČTK)
Nebývale špatnou hnízdní sezonu mají letos chránění výři velcí na Plzeňsku a v okolí. Na 11 hnízdech, která dlouhodobě sledují ochránci přírody ze záchranné stanice živočichů v Plzni, letos našli jediné mládě. Loňská sezona byla přitom výrům velmi příznivá a na sledovaných hnízdech ornitologové okroužkovali 12 mláďat. Vyvozovat nějaké závěry z letošního poklesu ale nejde, v přírodě se střídají silnější a slabší ročníky. Obsazených výřích hnízd ale minimálně v okolí Plzně v posledních letech hodně ubylo, dospělí ptáci totiž velmi často hynou pod koly aut, řekl ČTK Karel Makoň ze záchranné stanice.
 

Výři loví u silnic v příkopech ježky, bažanty, myši a další potravu. Když se pak vznesou, narazí nezřídka do projíždějícího auta. Za poslední dva roky našel Makoň na dálnici několik sražených dospělých výrů ještě s kořistí, další ptáci hynou na elektrických drátech.

Hnízdiště výrů ochránci přírody pravidelně sledují od roku 1997. "Loňský rok byl hodně hojný, měli jsme výry, ač to nechápu, i na místech, kde předtím třeba sedm osm let nehnízdili a ani tam nenechávali žádné pobytové stopy. Vůbec netuším, odkud se tam vzali," řekl. Naproti tomu letos zkontroloval zatím osm hnízd, mládě našel jen na jednom, umístěném netypicky v koruně vysokého stromu na Domažlicku. Špatně jsou na tom letos také například puštíci - ze šesti rozmístěných budek byli jen v jedné budce dvě mláďata, a další tři v dutině kaštanu. Loni bylo čtyři až pět mláďat v každé budce, řekl Makoň.

"U výrů je problém, že hnízdí na zemi. Když je zjara pěkné počasí a všude jsou lidé na kolech a na vycházkách, výři jsou náchylní na vyplašení," uvedl. Výři si s oblibou vybírají k hnízdění skály, to jsou ale zároveň i oblíbená výletní místa. Když je lidé, i nechtěně a nevědomky, vyplaší, mohou hnízdo opustit a vejce zastydnou.

Dlouhodobě špatná situace je podle Makoně také u datlů černých. "Když jsem před lety začínal kroužkovat, měl jsem i 50 mladých, letos je jich zatím šest," řekl. Hnízdění se naopak letos vydařilo orlům mořským, zejména na Klatovsku, kam přilétají z jihu Čech. Loni měli orli málo mláďat, jen kolem tří, letos plzeňští ochránci napočítali ze sedmi sledovaných hnízd sedm mladých na čtyřech místech.


reklama

 
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist